Op woensdag 14 en donderdag 15 september viert Valkenburg voor de 1072e keer paardenmarkt. Het Valkenburgse paardenmarktcomité organiseert naast de paardenmarkt op woensdag, ook het ringrijden op de zaterdag daaraan voorafgaand.
 
Het ringrijden, waaraan iedereen met een paarden- of pony-aanspanning kan meedoen, vindt op zaterdag 10 september plaats. De ringrijderij wordt verreden in de Marinus Poststraat en gaat om 14.00 uur van start. Inschrijven kan ter plaatse vanaf 13.00 uur en meedoen kost helemaal niets! Sterker nog, voor de eerste tien deelnemers bij de pony’s en de eerste 10 deelnemers bij de paarden is er de Valkenburgse Tas vol Valkenburgse lekkernijen. De prijsuitreiking vindt na afloop om ongeveer 17.00 uur plaats in het clubhuis van de Castellumruiters aan de Torenvlietslaan. De prijzen worden uitgereikt door burgemeester Jos Wienen.

Aantrekkelijke aanvoerpremies
Als het aan het Comité tot Instandhouding van Neerlands Oudste Paardenmarkt ligt, staat het markttouw, dat rondom de kerk midden in het dorp wordt gespannen, op woensdag 14 september aanstaande van voor tot achter vol. De markt wordt op verzoek van het paardenmarktcomité om 10.00 uur traditioneel geopend door burgemeester Jos Wienen. Om het aanvoeren van paarden en pony’s aantrekkelijk te maken, worden er aanvoerpremies uitgekeerd: € 12,00 per pony en € 17,00 per paard. De dieren moeten dan in elk geval van 10.00 tot 12.00 uur aan het touw staan. Om het verblijf voor de paarden en pony’s zo veilig en aangenaam mogelijk te maken, ligt er stro op de grond, is er drinkwater voorhanden en is er een dierenarts aanwezig.

Verloting
Ook dit jaar is er op de woensdag van de paardenmarkt een grote verloting. De trekking is om 12.00 uur op het Castellumplein. Koopt u martloten (€ 0,50 per stuk), dan levert u een bijdrage aan de instandhouding van Neerlands Oudste Paardenmarkt! Bovendien maakt u kans op vele mooie prijzen. De hoofdprijs is een geldprijs van € 500,00. De tweede prijs is een fiets. In totaal zijn er 12.500 loten.

Traditionele functie
Het is bekend dat Neerlands Oudste Paardenmarkt vooral een traditionele functie heeft. Het is een plaats waar paardenliefhebbers uit Valkenburg en omgeving elkaar ontmoeten in een buitengewoon gemoedelijke sfeer. Het comité roept dan ook paardenliefhebbers uit de omgeving op om hun paard of pony aan de markt te zetten en samen mee te doen aan dit gezellige feest! Meer informatie is te vinden op www.demart.nl.

Comments

comments

DELEN