Solar-systemen Grasshoppers en Lokomotief zijn met afstand de beste teams in de Promotiedivisie, op het één na hoogste basketbalniveau van Nederland. Daarom is de confrontatie tussen beide teams zeer waarschijnlijk een voorproefje van de finale om het kampioenschap in mei. In de eigen (te kleine) hal was Lokomotief drie weken geleden nog de sterkste tegen een incompleet Solar-systemen Grasshoppers. Nu zijn de rollen omgedraaid. In een aantrekkelijke wedstrijd kan het Rijswijkse team alleen in het eerste kwart tegenstand bieden en wordt het vooral in het 2e en 3e kwart eigenlijk weggespeeld door een erg goed spelende thuisploeg.

Een volgepakte sporthal Cleijn Duin zit klaar voor de strijd tussen deze topploegen. Solar-systemen Grasshoppers is, op Wouter Breel en Sjoerd van Vilsteren na, compleet. Het begin belooft veel. Een lekkere dunk van Bas Rozendaal en driepunters van Joey Schelvis en Wesley Groen. Bas Rozendaal heeft er echt zin in en laat zich gelden met nog een spetterende dunk en 2 schotbloks achter elkaar. Na scores van Jesper Jobse en Joey Schelvis is er een klein gaatje, 16-9. Lokomotief krijgt weinig ruimte voor een goed schot en is afhankelijk van de scores van hun sterke center Branko Olij. Hij zorgt er met 10 punten voor dat Lokomotief aan het einde van de periode nog de aansluiting heeft, 19-15.

In het begin van de 2e periode houden de teams elkaar nog redelijk in evenwicht met steeds een kleine voorsprong voor de Katwijkers. Lokomotief blijft de basket aanvallen, wat leidt tot veel persoonlijke fouten bij de centers van Solar-systemen Grasshoppers. Ook Lokomotief maakt veel persoonlijke fouten, maar Solar-systemen Grasshoppers profiteert daar minder van door het missen van een aantal vrije worpen. Een opvallend goed samenspelend Solar-systemen Grasshoppers neemt halverwege de periode meer afstand. Hoogtepunt is een aanval waarbij alle spelers betrokken zijn en die mooi afgerond wordt door Koen Grimbergen (die de wedstrijd later afsluit met een double-double). De voorsprong groeit (Koen Grimbergen 8, Joey Schelvis 5, driepunter Tim de Jong) van 29-22 naar 42-28. In de buzzer bepaalt Tim de Jong op assist van Joey Schelvis, met een driepunter via het bord de 45-30 tussenstand.

Solar-systemen Grasshoppers geeft na de pauze onverminderd gas. Via Jesper Jobse, Bas Rozendaal en een driepunter van Joey Schelvis is na 4 minuten de stand 51-32. Lokomotief heeft geen antwoord op het teamspel van de Katwijkers. Er is geen ruimte meer inside en de afstandsschoten missen richting. Enige minpuntje bij Solar systemen Grasshoppers is de snelle 4e fout van de sterk spelende Bas Rozendaal. Lokomotief schakelt over naar een zone verdediging zonder resultaat. Via Koen Grimbergen, Jesper Jobse (4), Joey Schelvis en Tim de Jong (3e driepunter) staat er een alleszeggende 64-39 stand op het bord na drie perioden.

Lokomotief start in het vierde kwart wel met een driepunter, maar heeft het eigenlijk al lang opgegeven. Solar-systemen Grasshoppers gaat gewoon door met scoren. Via een aantal hoogstandjes is het halverwege 78-45. Hierna laat de thuisclub het een beetje lopen. Er worden veel vrije worpen gemist en de scherpte in de verdediging is weg. Grasshoppers wisselt door en door dit alles kan Lokomotief daardoor in de laatste minuten de stand nog iets dragelijker maken, maar de einduitslag zegt genoeg: 82-62.

Scores: Joey Schelvis 21, Jesper Jobse 15, Koen Grimbergen 14 (10 reb.), Bas Rozendaal 11 (8 reb.), Tim de Jong 9, Wesley Groen 3, Glenn Schijf 2, Kees van den Burg 2, Sjors Bootsman 2, Youri van der Linde 2, Jake Prins 1, Wesley Kikkert 0.

Comments

comments

DELEN