KATWIJK – Met de opening van het vernieuwde en verplaatste DUNAatelier aan het Duinplein door burgemeester Cornelis Visser op vrijdag 6 juli is de eerste tentoonstelling van de Stichting Kunstvereeniging Katwijk een feit.

Een record aantal van niet minder dan 236 schilderijen van ‘en plein air-schilders’ zijn er tot 15 september te bewonderen. Vrijwel alle kunstwerken zijn tussen 29 juni en 6 juli in Katwijk in de buitenlucht gemaakt.

Burgemeester Visser sprak ter gelegenheid van de opening zijn waardering uit voor de activiteiten van de Kunstvereeniging. Ze verrijken het culturele leven en de tentoonstellingen in het DUNAatelier zijn in het belang van het toerisme, vond hij. Hij stelde tot tevredenheid van het bestuur van de Kunstvereeniging vast dat het DUNAatelier nu op een definitieve plaats staat.

Harde kern
Een definitieve plaats betekent dat de vijftien seniore vrijwilligers – van wie vijf een dagelijkse harde kern vormen – het gebouw voor de laatste keer hebben opgezet. Toen het nog op het strand stond moest het elk najaar worden afgebroken en opgeslagen en elk voorjaar weer worden opgebouwd. De laatste drie jaar had het gebouwtje een semipermanente plaats op de Boulevard hoek Voorstraat. In februari is het werk van de verhuizing begonnen, in het najaar zullen de laatste afwerkingen plaatsvinden.

Vanwege het tienjarig bestaan van de stichting hebben niet minder dan 41 “en plein air-schilders” tijdens de schildersweek 2018 in de buitenlucht werk gemaakt. Ze hebben nog nooit zo goed weer getroffen. De bezoeker treft op de tentoonstelling, die nog tot 15 september open is, “voor elck wat wils”. Dat wil zeggen: werk in zeer uiteenlopende stijlen en technieken. Van sterk expressionistische schilderijen van onder meer Sibylle Bros tot verstild en innerlijk werk van de Duitser Gero Troike. Van bijna realistische werk van bijvoorbeeld Peter van Berkel en verfijnde schilderijen van Joanna Quispel en Kris Spinhoven die de zichtbare wereld mengen met hun visie daarop. Kortom schilderijen van ingetogen tot uitbundig en met een sterk verschillende toets en trechniek.

Wisseling
Ondanks de extra ruimte waarover de Kunstvereeniging vanaf nu beschikt hebben niet alle schilderijen een plek kunnen krijgen. Er komt een wisseling waarbij verkochte schilderijen plaats zullen maken voor de kunstwerken waarvoor bij de opening geen plaats was. Voor wie de schilderijen prijzig vindt: op verzoek van de Kunstvereeniging hebben alle deelnemers aan de schildersweek één kunstwerkje gemaakt op een doek van 15 bij 15 centimeter. Ze kosten elk honderd euro.

De openingsceremonie kreeg voor voorzitter Jack Vlieland van de Kunstvereeniging Katwijk een ongedacht slot. Vrijwilligster Lia Tjabbringa prees hem omdat aan hem is te danken dat het DUNAatelier staat zoals nu. Hij zocht en vond vrijwilligers, deskundigen op allerlei gebied en sponsors. Als waardering voor zijn inspanningen ontving hij een portretschilderij, dat een ander bestuurslid van hem heeft gemaakt.

Thuishaven
In het vernieuwde DUNAatelier – naast het voormalig restaurant De Zwaan, tegenover de Vuurbaak – beschikt de Kunstvereeniging over ca. 75 strekkende meter wand om schilderijen op ten toon te stellen. De kelder van het gebouw wordt de thuishaven van de “Katwijkerkring van en plein air schilders”, die daar in de toekomst regelmatig hun tentoonstellingen zullen organiseren.

Comments

comments

DELEN