Het college gaat onderzoek doen naar een geschikt monitoringsinstrument om de resultaten van Social Return On Investment (SROI) binnen de gemeente Katwijk inzichtelijk te maken. De door CDA-raadslid Jacco van Duijn opgestelde motie werd tijdens de laatste raadsvergadering voor het reces unaniem aangenomen.

Social return is een middel waardoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans krijgen op een baan.

De gemeente kan bij het geven van opdrachten opdrachtnemers verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt in dienst te nemen voor een opdracht. Zo werken bij de nieuwe bewaakte fietsenstalling in samenwerking met Biesieklette ook mensen die normaal gesproken minder gemakkelijk aan betaald werk komen. Van Duijn: “Een betaalde baan geeft mensen waardigheid en zelfvertrouwen en bedrijven krijgen de kans om sociaal te ondernemen.” De gemeente Katwijk heeft hier de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd.

“Een positieve ontwikkeling”, aldus Van Duijn, “maar de effecten en de kosten waren onvoldoende zichtbaar. Een betere (digitale) registratie van de inzet en terugkoppeling vanuit werknemers en opdrachtnemers zijn belangrijk om tot verbetering te komen. Bovendien kunnen wij als raad dan een gewogen oordeel geven over SROI in Katwijk.”

Comments

comments

DELEN