LEIDEN – Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat vrijdag om 06.00 uur de Leidsevaart bij Heemsteede afsluiten voor vaarverkeer. Dat doet Rijnland om te voorkomen dat het zoutgehalte van het water in de Bollenstreek oploopt.

Normaal gesproken krijgt het westen voldoende zoet water via de Hollandse IJssel. Maar door de droogte is de aanvoer niet voldoende en stroomt zout water steeds verder landinwaarts. En dat is schadelijk voor de natuur en de teelt van bollen, bomen, groente en fruit.

Bollenstreek
Verzilting treedt niet alleen op door de aanvoer van water met een hoog zoutgehalte. In diepe polders als de Haarlemmermeer komt van nature verzilt water vanuit de ondergrond naar boven. Om dit zout af te voeren moet het water worden doorgespoeld. Door het watertekort moet Rijnland het water langer vasthouden. Gevolg hiervan is dat de zoutgehalten in het noordelijke deel van het watersysteem van Rijnland oplopen. Ook de Leidsevaart bij Haarlem is in zuidelijke richting aan het verzilten.

Om te voorkomen dat het verzilte water de Bollenstreek bereikt, wordt er een schot in het water geplaatst ter hoogte van de fietsbrug bij de Kohnstammlaan in Heemstede. De afsluiting geldt tot nader order.

Dijkinspecties gaan door
Dat het de komende dagen gaat regenen wil niet zeggen dat de verzilting op korte termijn is opgelost. Dat gaat zeker nog weken duren. Ondanks de verwachte regen gaat Rijnland komende periode ook gewoon door met de inspectie van dijken op droogtescheuren, omdat er nog altijd sprake is van een groot neerslagtekort.

Comments

comments

DELEN