KATWIJK – In het weekend van 25 en 26 augustus vindt bij de Stoomtrein Katwijk Leiden voor de eerste keer een Pasar Malam plaats. Waan je in Azië met haar verrassende tropische geuren, bijzondere maaltijden en gastvrije sfeer. Kom lekker eten in de rijtuigloods. Geniet van de muziek van diverse artiesten en een dansgroep. Sla je slag bij de stalletjes met Aziatische artikelen (ook echte antieke krissen en houtsnijwerk) op het museumterrein en rijd mee met de stoomtrein. Een uitgelezen kans voor een gezellig dagje uit voor het hele gezin met een vleugje stoomromantiek!

Azië om de hoek
Kom vlak bij huis genieten van de rijke Aziatische historie met alles wat een authentieke Pasar Malam te bieden heeft. Een bezoek aan deze Aziatische markt biedt een tropische shopping‑ en entertainmentbelevenis voor het hele gezin. Dat betekent, genieten van het podiumprogramma, lekker eten en drinken en natuurlijk kijken bij de kramen of er nog wat leuks te scoren valt! Door eigen import zijn er al leuke artikelen te koop vanaf 1 euro! En dat alles op een wel heel bijzondere en authentieke locatie: het buitenmuseum van de Stoomtrein Katwijk Leiden. Op beide dagen rijden de treinen tot 18.00 uur en is het museum tot 19.00 uur open. Een mooie gelegenheid om ’s avonds nog te genieten van een heerlijke Indische maaltijd bij een van eettentjes.

Historie Stoomtrein Katwijk Leiden
In 1970 begon een klein groepje mensen met ritten voor publiek. Dat kleine groepje is inmiddels uitgegroeid tot zo’n 125 vrijwilligers en een erkend museum met eigen historische gebouwen en een grote collectie rijvaardige stoom-, diesellocomotieven en rijtuigen.

Vooral voor kinderen is het smalspoor aantrekkelijk omdat de locomotieven niet zo groot zijn. Veel kinderen vinden het een belevenis om op de locomotief naar het vuur in de stoomketel te kijken of een stukje mee te rijden. Op de tentoonstelling in het binnenmuseum is te zien dat het smalspoor waarop de stoomtrein rijdt, gelijk is aan dat wat wordt gebruikt op de plantages op Java en Sumatra. En dat nu is de bijzondere link naar dit tropische pasar-evenement. Met een beetje fantasie waan je je in Indonesië.

Indonesische stoomlocomotieven
In samenwerking met de Indonesische ambassade in Den Haag wordt de collectie van de Stoomtrein Katwijk Leiden uitgebreid met twee stoomlocomotieven afkomstig van Indonesische suikerfabrieken die zijn gebouwd door de Nederlandse locomotieffabriek Du Croo & Brauns uit Weesp. Daar is jarenlang achter de schermen heel hard aan gewerkt. De locomotieven zullen hopelijk binnenkort naar Nederland kunnen worden verscheept. Bij de Stoomtrein Katwijk Leiden zullen ze gerestaureerd worden. Een stukje Indonesië zal daardoor tastbaar zijn in Nederland en weer rijdend aan het publiek getoond kunnen worden.

We zijn op zaterdag open van 10.30 – 19.00 uur
en zondag van 10.30 – 19.00 uur.

Comments

comments

DELEN