De gemeente Katwijk telt vele duizenden ondernemers die zich elke dag hard inzetten voor hun zaak, van eenmanszaken tot grote ondernemingen met tientallen medewerkers in dienst. In onze serie “De Katwijkse Ondernemer” gaan we met hen in gesprek. Wat vinden zij mooi aan de gemeente? Waarom zijn ze hier gevestigd? En wat kan er nog beter?

Ditmaal spreken we met John Vlieland (39), eigenaar van J-Moves 24/7 Fitness, en zijn vriendin Sascha Boers (34). De twee hebben samen een dochter van 5 jaar oud en zijn vorig jaar verhuisd naar Valkenburg. In 2009 begon John in de branche met de dansschool Johnny’s Mambo. In 2015 kwam hier de sportschool bij. Sinds enkele maanden is de dansschool verkocht en ligt de focus volledig op de sportschool.

Vanaf 2016 is de sportschool aan de Valkenburgseweg in Katwijk aan den Rijn 24/7 geopend, als een van de weinigen in de nabije omgeving van Katwijk. John: “Wij proberen de sportschool zo laagdrempelig mogelijk te houden. Zo zijn de dumbells maximaal 30 kilo, om de welbekende sportschoolsfeer te voorkomen en vooral de gewone mensen hier binnen te halen. Ook moet je ten minste Nederlands of Engels spreken voor je lid kunt worden.” Sascha vult aan: “Hierdoor houden we het heel open. Daarnaast speelt ook de veiligheid mee. Wanneer iemand iets markeert, moet je hem of haar wel kunnen verstaan.”

Waar John nu nog één sportschool heeft, zijn de ambities voor de komende jaren torenhoog. “Binnenkort hopen we ook in Leiden een sportschool te openen. Op dit moment onderhandelen we nog met de verhuurder over de huurprijs. Vanaf komende maand zal hier in Katwijk een manager in dienst zijn. In 2015 begon ik een sportschool, maar dit had ik nog nooit eerder gedaan. Eigenlijk heb ik er geen verstand van. Natuurlijk heb ik me laten adviseren en keuzes gemaakt, maar de dame die er nu bijkomt heeft veel ruimere ervaringen en gaat onze functie overnemen. Dat geeft ons de vrije hand om meerdere locaties te openen. Zodra ik er vijf heb, wil ik ze franchisen en daarna de hele wereld over. Mijn ambitie is om over vijftien jaar 5.000 locaties te hebben, wereldwijd. Dat is mijn ambitie, niet mijn doel. Het doel is de reis er naartoe, om het voor mezelf ook leuk te houden.”

John is afkomstig uit een echt ondernemersgezin. “Mijn opa had een transportbedrijf, maar was uiteindelijk niet zakelijk genoeg. Daarnaast zijn al mijn ooms in de bloemen gegaan als ondernemer.” Zelf legde John een bijzondere weg af voor hij zijn eigen sportschool had. “Ik heb misschien wel de meest veelzijdige CV die er bestaat. Ik ben dyslectisch en was de eerste drie jaar van mijn leven doof. Hierdoor kwam ik terecht op de LTS, van waaruit ik loodgieter werd, net als mijn vader. Maar dat vond ik uiteindelijk niks. Toen heb ik vier jaar bij de mariniers gewerkt, ben deur-tot-deurverkoper geweest, werd teamleider, taxichauffeur, heb een eigen ventilatiebedrijfje gehad, werd accountmanager, ZZP’er bij bouwprojecten… En toen ontdekte ik de danswereld. Met behulp van Sascha ging het opzetten van een dansschool in 2009 heel snel. We waren op dat moment ook de enige dansschool in Katwijk. Na een open dag bij de start hadden we in één klap al 250 klanten.”

Op de vraag wat John en Sascha mooi vinden in Katwijk, antwoordt John: “Het strand en de mensen. Mensen gaan hier fijn met elkaar om. Vraag het aan een stadsmens en hij zal zeggen: er is veel sociale controle. Dat is ook zo, maar je kunt er ook het positieve van zien. Ik vind het heerlijk wanneer de buurman zaterdagochtend ook de auto gaat wassen wanneer ik dat doe. In een stad ken je je buurman soms geen eens. Toen we hier kwamen wonen, werden we direct geaccepteerd. Het scheelt wel dat ik zelf ook gauw contact maak.” Sascha vindt het leuk dat er eigenlijk altijd wel wat te doen is in de gemeente. “Er wordt hier veel georganiseerd om mensen samen te brengen. Hierbij denk ik vooral aan dingen die ik met mijn kind kan doen, zoals paaseieren zoeken bij een strandtent, een schilderijtje maken in het Dorpshuis of het evenement Street4You.”

Echte verbeterpunten voor Katwijk weet John niet. Maar in het algemeen heeft hij wel een advies voor de politiek: “Neem de ondernemer Trump als voorbeeld. In de politiek wordt geld uitgegeven wat niet van die persoon is. Er verdampen miljarden. Dat heeft Trump jarenlang geïrriteerd en daar kan ik me ook over opwinden. Zelf zou ik het liefst zoveel mogelijk van het menselijke aspect uit het bestuur halen, een soort ‘computeroverheid’. Maar verder ben ik hier heel tevreden.” Sascha: “Als ik een verbeterpunt moet noemen, is dat de openstelling van winkels op zondag. Ik vind het handig ook op zondag te kunnen winkelen. Maar de meningen hier zijn nogal verdeeld, heb ik gemerkt.”

Met al zijn ervaring heeft John nog wel een tip voor ondernemers: “Zoek een goed team. Wees er niet van overtuigd dat jij de beste bent in wat je doet, of dat je de beste moet zijn. Haal in plaats daarvan de expertise in huis. Over het algemeen is niemand de beste. Als je heel eigenwijs bent, zoals veel ondernemers, dan kom je ergens, maar bereik je tegelijkertijd vrij snel je plafond. Je moet open staan voor andere geluiden en daar het beste uit pikken.”

Comments

comments

DELEN