Ondanks de geslaagde actie van vele (jeugd)leden van de RIJC en Voorwaarts voor het gemeentehuis  is het definitieve groene licht nog niet gegeven door de Raad voor de realisering van een 333 meterbaan.

Tijdens de oordeelsvormende commissie hielden Henk Perdok namens de RIJC, Philip van der Post namens de Stichting IJshal Leiden en Dennis v.d. Hoorn namens district Sassenheim gloedvolle betogen om de Raad te overtuigen zich uit te spreken voor de realisering van de 333 meterbaan. Het college had zich daar al positief over uitgesproken. De voordelen t.a.v een 250 meterbaan kwamen duidelijk naar voren. Leiden betaalt 85% van de kosten en de zeven regiogemeenten 15 procent. Coalitiepartijen CDA en GemeenteBelangen waren zeer positief, net als D66. De andere oppositiepartijen waren tegen en de ChristenUnie en de SGP twijfelen nog hevig en zijn nog niet overtuigd van de meerwaarde.

Groot aantal schaatsers
De drie schaatsclubs tellen 3000 geregistreerde leden.  Zij en nog vele niet geregistreerde leden rijden bij strenge winters op de landijsbanen van de drie ijsclubs. Wanneer het vriest zien die banen dan ook zwart van de schaatsers. Daarnaast rijden er duizenden schaatsers verdeeld over de Leidse IJshal, de Uithof en de kunstijsbaan in Haarlem. Jaarlijks trekt de Leidse IJshal ongeveer 105.000 bezoekers, waaronder 40.000 recreanten. Er schaatsen 26 verenigingen waarvan één Leidse langebaanvereniging, 3 Leidse binnenbaan verenigingen en 22 verenigingen uit de regio. Bij de realisering van de 333 meterbaan zal het aantal schaatsers uitgroeien tot maar liefst 155.000 schaatsers. We spreken dus over breedtesport pur sang.

Hierbij wordt duidelijk aangegeven dat de nieuwe baan niet voor een beperkte groep is, maar voor de vele duizenden Katwijkse schaatsliefhebbers een grote meerwaarde heeft. Wat te denken van de jaarlijkse gratis clinic voor de 6273 kinderen uit het Basisonderwijs in Katwijk? Schaatsen is een absolute volkssport. Het zit in onze genen. Die vele duizenden schaatsers uit Katwijk laten we toch niet in de kou staan? Alle inspanningen/acties zijn toch niet voor niets geweest? Deze eenmalige kans  zou de gemeente Katwijk nooit alleen kunnen realiseren, maar wel in regioverband. Zoals wethouder Sport Adger van Helden fijntjes opmerkte, heeft deze relatieve kleine uitgave een grote meerwaarde voor Katwijk. Als Katwijk en Alphen op 18 oktober het groene licht geven is de kans groot dat de historische baan, de duurzaamste van Europa, gerealiseerd wordt.

Bron: de drie ijsclubs

Comments

comments

DELEN