Al een aantal jaar is dit een ingewikkeld dossier binnen de Katwijkse politiek. Het nieuw te realiseren kennis- en cultuurcentrum voor Katwijk aan Zee. Maar de kogel lijkt eindelijk door de kerk. De beste locatie hiervoor is de Noordzeepassage. En ja, ook GemeenteBelangen stemt daarmee in.

Eerder heeft GemeenteBelangen tegen het plan gestemd om verschillende redenen. Waarom dan nu wel? In 2013 stemden wij samen met een meerderheid in de raad in met het voorstel “Katwijk in de kern”. Met maar vijf tegenstemmen wilde de gemeenteraad een nieuw educatief en cultureel centrum realiseren in Katwijk aan Zee. Een mooi streven vond GB, wij zijn voorstander van voorzieningen in elke kern. De Burgt in Rijnsburg en het Dorpshuis in Valkenburg zijn mooie voorbeelden van hoe het moet zijn.

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder sinds de eerste versie van dit plan. Er is een tweede locatie onderzocht die duurder bleek en diverse financiële en akoestische rapporten tonen aan dat het huidige plan moet kunnen slagen. De traditionele bibliotheek is verleden tijd. Het nieuwe kennis- en cultuurcentrum wordt een ontmoetingsplaats voor Katwijk aan Zee, met basisvoorzieningen voor deze kern zoals GemeenteBelangen graag ziet. Je kunt er terecht voor oud en vertrouwd aanbod,  zoals het lenen van boeken, taalcursussen en culturele activiteiten. En met de vestiging van Brownies & Downies, een cultuurpodium en muzieklokalen voor o.a. het slagwerk en bandcoaching biedt de locatie straks een breed aanbod aan activiteiten. Ook K&O, het VVV-kantoor en het Welzijnskwartier zullen er een plek krijgen.

Cijfers liegen niet; hoewel tegenstanders het gebrek aan draagvlak blijven aanhalen, heeft Bibliotheek Katwijk momenteel 18.000 leden. Ter vergelijking: Quick Boys telt zo’n 2300 leden en de hervormde gemeenschap 17.000. Daarnaast werd de bibliotheek afgelopen jaar zo’n 300.000 keer bezocht, zijn er ruim 8000 bezoeken gebracht aan het digiTaalhuis ter ondersteuning van taalvaardigheid en zijn er ruim 100 vrijwilligers actief!

Als we de balans opmaken ligt er een fraai vernieuwd plan. Een plan dat tot in den treure is onderzocht en waarvan de (financiële) risico’s nu dusdanig zijn geanalyseerd en afgedekt dat ook wij ons niet langer door ons onderbuikgevoel kunnen laten leiden. GB stemt in met het huidige plan. We kijken uit naar de realisatie en hopen dat ook u straks het kennis- en cultuurcentrum als een aanwinst ziet voor de inwoners van Katwijk!

Comments

comments

DELEN