Gemeenten in de regio hebben zich gecommitteerd om energiebesparing bij bedrijven en maatschappelijke organisaties te stimuleren. Dit doen zij door samen met Omgevingsdienst West-Holland een gratis energiescan met monitoring aan te bieden aan deze doelgroep. De gemeenten bepalen zelf hoeveel energiescans zij inkopen en waar ze energiescans voor inzetten. Het project, dat in 2017 gestart is, is een succes. Tot nu hebben 239 bedrijven van dit aanbod gebruik gemaakt. De gemeente Katwijk sluit zich nu ook aan bij dit project.

Project Gratis energiescan MKB
Bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn continu bezig met kostenbesparing. Op hun energierekening valt óók te besparen. Vanaf nu biedt gemeente Katwijk, samen met Teylingen Lisse, Noordwijkerhout en Zoeterwoude een gratis energiescan met monitoring van twee jaar aan.

Wethouder Knape loopt mee
Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, liepen wethouder Knape van de gemeente Katwijk en mevrouw Krul-Seen, directeur Omgevingsdienst West-Holland, mee tijdens een energiescan bij het Wellantcollege Rijnsburg. Wethouder Knape; ; “De gemeente Katwijk heeft voor dit jaar  een aantal scholen en kleine horeca ondernemingen aangeboden om bij hen energiescans uit te voeren. Ik vind het erg mooi dat het Wellantcollege als eerste een energiescan afneemt. Hopelijk worden andere scholen aangestoken door dit initiatief van het Wellantcollege”.

Ondertekening Intentieverklaring Eco-schools door Wellantcollege Rijnsburg
“Wij zijn een kleine vmbo-school met stevige wortels hier in de regio. Ons onderwijs is verbonden met de grote vraagstukken van deze tijd te noemen klimaat, milieu en energie. Duurzaamheid zit in onze DNA. Het is onze taak om bij te dragen aan een beter milieu en we geven onze leerlingen dit ook mee”, zegt de heer van den Brenk, locatiemanager Wellantcollege.

Na de energiescan tekenden een aantal leerlingen een intentieverklaring voor Eco-schools. Eco-schools is een keurmerk voor duurzame scholen. De leerlingen die de intentieverklaring hebben getekend zullen de komende twee jaar nadenken over duurzaamheidsmaatregelen voor de school. Ze voeren ook een eigen Energiescan uit. Wethouder Knape nodigde de leerlingen uit om volgend jaar te komen vertellen over de vorderingen van het project.

Energiescan
De heer Brandsen, Energiepartners, die de energiescan uitvoerde zei over een energiescan; “De praktijk leert dat we ook veel energie weggooien. De grootste punten waar ik tijdens een energiescan naar kijk zijn, verlichting, verwarmingsinstallaties en de isolatie. Daarnaast kijken we naar de  energiecontracten, want vaak zijn die een paar jaar oud en zijn vandaag de dag andere keuzes logischer’.

 

Comments

comments

DELEN