Wesley van Rijn (16)

Vrijwilliger bij jongerencentrum Stappers en de Katwijkse Reddingsbrigade

Wesley zet zich al jaren proactief in bij het jongerencentrum Stappers, zodat de activiteiten zonder problemen gehouden kunnen worden. Hij zorgt er niet alleen voor dat vooraf veel zaken geregeld zijn, maar ook geeft hij achteraf administratieve ondersteuning. Bijzonder voor een doener. Bijzonder om als leeftijdsgenoot binnen de leeftijdsgenoten zo goed te kunnen functioneren. Dat maakt hem bijzonder, maar ook het feit, dat hij dit al jaren, voor velen ongemerkt, doet. Vandaar de voordracht van de jury om hem als eerste in deze categorie te nomineren om hem op deze wijze in het zonnetje te zetten. Om het verhaal compleet te maken: hij is ook vrijwilliger bij de Katwijkse Reddingsbrigade.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Jeroen Zuijderduijn (17)

Vrijwilliger bij basketbalvereniging Grasshoppers

Jeroen valt niet alleen op als speler, maar ook achter de bar bij zijn bardiensten en als scheidsrechter. Hij doet deze extra werkzaamheden al vele jaren en het kost hem wekelijks de nodige uren vrije tijd. Zijn leeftijd speelt hem nog parten om aan alles te mogen mee doen als vrijwilliger, maar hij staat te springen om nog meer te gaan doen als hij 18 is. Ooit was hij de jongste scheidsrechter van de vereniging. Juist zijn eigen vakanties bieden hem de kans om op allerlei (school) toernooien te kunnen fluiten en/of de vereniging Grashoppers als vrijwilliger te onder steunen. Daarnaast kan hij het niet laten om Haringrock te ondersteunen. Een stille kracht, die volgens de jury het verdient om genoemd te worden als een van die vele bijzondere vrijwilligers binnen onze gemeente.

Vera van Scheijndel (16)

Vrijwilliger Boerderij d’Overkant van ’s Heeren Loo

Bijzonder om op deze leeftijd al zo’n hoog verantwoordelijkheidsgevoel te hebben voor de verzorging van de dieren op de kinderboerderij d’Overkant. Vera toont dat dagelijks. Ook zet zij zich in bij het bevorderen van de omgang tussen mens (met een beperking) en dier. Hierbij cijfert zij zich vaak zelf weg. Op vakantie gaan is een lastige onderbreking van haar werkzaamheden en uitslapen staat ook niet op haar bucket list. Daarom zet de jury haar graag in het zonnetje. Het zonnetje dat zij voor de cliënten van ’s Heeren Loo en de dieren op boerderij d’Overkant is.

VRIJWILLIGERSPRIJS 2018: INDIVIDUEEL 18 TOT 35 JAAR

Derk-Jan van Duijn (30)

Vrijwilliger JVC De Schuit

Werken met en voor jongeren in de Schuit was de handschoen die Derk-Jan zo’n vijf jaar geleden oppakte. Nog steeds werkt hij zo’n 15 tot 20 uur per week als programmeur, boekt bands om op te treden in De Schuit en is hij vaak het gezicht van deze organisatie naar buiten. Hij is de PR manager van De Schuit. Zo’n duizendpoot, op die plaats, is voor de jury de persoon geworden om tussen alle anderen net even te laten pieken en als eerste voor te dragen in deze categorie.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Lennart Haasnoot (21)

Vrijwilliger Christelijke Muziekvereniging DVS-Junioren

Lennart zet zich op allerlei manieren in voor m.n. de jeugdleden van DVS. Niet alleen met het geven van saxofoon- en exercitielessen. Hij is ook lid van een werkgroep die opleidingen coördineert en werkt hij mee aan geldinzamelingsacties en jeugdkampen. Daarnaast is hij actief lid van de Marchingband. Hij is een voorbeeld voor anderen. Niet alleen lid zijn, maar ook mee werken aan activiteiten is zijn motto. Een lichtend voorbeeld, dat de jury graag als voorbeeld mee wil geven voor anderen. Vandaar deze voordracht door de jury om hem voor te dragen bij de beste drie binnen deze categorie.

Natasa Migic (29)

Vrijwilliger Wijkservicecentrum Centraal

Natasa werkt gedurende 2,5 jaar als vrijwilligster enkele uren per week met en voor mensen met een beperking. Heel bijzonder is dat zij zelf veel tegenslagen heeft moeten overwinnen en dat zij juist nu zich inzet voor anderen. Een bijzonder persoon die de jury opviel. Vandaar deze zeker verdiende voordracht.

VRIJWILLIGERSPRIJS 2018: INDIVIDUEEL 35 TOT 65 JAAR

Co Viele (56)

Vrijwilliger De Voorraadkast

De Voorraadkast is Co Viele. De Voorraadkast is een bijzonder initiatief, ooit door Co gestart en waarvan zij nog steeds de drijvende kracht is. Een organisatie die bijna niet meer weg te denken is in de Katwijkse samenleving. Voor Co is het meer dan een complete dagtaak. Dat is de reden, dat de jury haar als eerste in deze categorie voordraagt.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Gineke van Duijn (61)

Vrijwilliger Commissie Oekraïne Katwijk

Op allerlei manieren zet Gineke zich in voor (wees)kinderen, jongeren, ouderen, bejaarden en gehandicapten in Oekraïne. Zij zet zich in Katwijk in voor administratieve- en andere ondersteunende activiteiten ten behoeve van al deze doelgroepen. Ook ter plaatse in de Oekraïne zet zij zich meermalen in. Een bijzondere vrouw, vandaar deze voordracht van haar in deze categorie.

Theo van Zuijlen (49)

Vrijwilliger Koningin Wilhelminaschool en in het bijzonder de film Metis

Theo zet zich al jaren in om films te maken over allerhande onderwerpen. Een aantal malen zette hij zijn kundigheden in bij de voorbereiding en de opnamen voor een speelfilm met en op de Koningin Wilhelminaschool. Deze film trok zoveel betalende bezoekers, dat hiermee een groot bedrag voor goede doelen verdiend werd. Daarnaast is hij, zowel als cineast en als radiomaker, werkzaam als vrijwilliger bij RTV-Katwijk. Vandaar deze voordracht vanuit de jury.

VRIJWILLIGERSPRIJS 2018: INDIVIDUEEL 65 JAAR EN OUDER

Joke de Mooij-Paauw (75)

Vrijwilliger Hospice Katwijk, VPTZ (Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg) en Vlietstede

Joke is op meerdere bijzondere terreinen als vrijwilligster werkzaam. Zij doet dit al lange tijd en heeft aan haar vrijwilligerswerk bijna een dagtaak. Met name de aard van haar vrijwilligerswerk en de mentale belasting maken haar werk heel bijzonder. Zij heeft in haar werk als vrijwilligster een grote gedrevenheid, nooit doet men vergeefs een beroep op haar. Ondanks dat zij niet in het bezit is van een rijbewijs, is zij dag en nacht bereikbaar en beschikbaar. ‘Ik heb toch een fiets …’ is haar motto. Zij stelt zich beschikbaar voor diensten t.b.v. het hospice en ander vrijwilligerswerk binnen Vlietstede. Op grond van het vorenstaande komt de jury er toe om haar als eerste voor te dragen in deze categorie.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Annie Guijt (76)

Vrijwilliger bij Dansclub Sjansee

Annie werkt meer dan 35 jaar als vrijwilligster bij Dansclub Sjansee, een dansclub voor mensen met een geestelijke- of lichamelijke beperking. Vanuit haar centrale plekje van achter de bar houdt zij alles haarscherp in de gaten. Zij weet van iedereen de bijzonderheden. Zij weet al wat iemand drinken wil, maar ook heeft zij een wakend oog over eventueel noodzakelijk medicijngebruik. Zij is gedurende al die jaren zo langzamerhand de ogen en de oren tijdens de openingstijden van Dansclub Sjansee. Bijzonder dat iemand zo lang en met zoveel interesse in de medemens dit vrijwilligerswerk verricht. Vandaar dat de jury van mening is haar voor te dragen tot een van de eersten in deze categorie. Altijd jammer dat slechts een de eerste kan zijn.

Henk Sierat (74)

Vrijwilliger Christelijke Muziekvereniging UNI

Bijna dagelijks is Henk bezig op of voor zijn muziekvereniging de UNI als muzikant of als bestuurslid. Tegenwoordig hanteert hij de voorzittershamer. Maar naast het Katwijkse muziekgezelschap zet hij zich ook in of behartigt de belangen van muziekverenigingen in omliggende gemeenten. Hoewel dat laatste bij de Katwijkse voordracht niet doorslaggevend geweest is, heeft hij terecht deze voordracht in de categorie 65 jaar en ouder verkregen.

BIJZONDERE VERMELDING – Mirelle van Kesteren (Autisamen)

Autisamen is een organisatie, die zich inzet om kinderen en ouders van autistische kinderen en/of jongeren met elkaar in contact te brengen door middel van sociale activiteiten. Binnen deze organisatie is zij niet alleen voorzitter maar ook organisator van activiteiten. Zij zet zich in om met andere moeder van autistische kinderen deze kinderen een plekje te geven in onze maatschappij. Autisamen een bijzonder initiatief, dat juist met Mirelle een gezicht krijgt en zeker deze bijzondere vermelding verdient.

VRIJWILLIGERSPRIJS 2018: ORGANISATIE OF PROJECT

De jury van de Vrijwilligersprijs 2018 voor een organisatie of project heeft aan de hand van de criteria verbinding, reikwijdte, intensiteit en financiering alle voorgedragen projecten beoordeeld. Uit de projecten heeft de jury er 3 gekozen die voor een nominatie in aanmerking komen, waaruit de jury het winnende project heeft gekozen.

De jury van de vrijwilligersprijzen organisaties/projecten: Hans Oudwater, Michael van der Plas en Jappe Smits.

De winnaars van de Vrijwilligersprijs 2018 in de categorie Organisatie/Project zijn:

de vrijwilligers van Mindervaliden-/Para-/G-sport Tafeltennisverenging Rijnsoever.

Voor mindervaliden is het soms lastig om bepaalde sporten uit te oefenen. Tafeltennis is daar een voorbeeld van. Het balletje moet opgepakt worden, bepaalde handelingen zijn lastig, het vervoer, enzovoorts. Daar is dan een beetje hulp voor nodig. De vrijwilligers van Tafeltennisvereniging Rijnsoever bieden deze hulp. Elke zondagmiddag tussen 12:00 en 15:30 zijn er tal van vrijwilligers die de mindervalide leden van de vereniging ondersteunen bij het uitoefenen van hun sport en hobby. Het spelen duurt ongeveer anderhalf uur en de resterende tijd worden de leden geholpen met het van en naar de speellocatie te brengen. De jury was hier erg van onder de indruk. Het weekend en dan dus ook de zondagmiddag is bij uitstek een moment om even zelf te ontspannen. Maar deze vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om deze speciale doelgroep een leuke middag te bezorgen.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Fiets Driedaagse – Wijkverenging NNO

Nederland is bij uitstek een land met veel fietsers. Ook in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg fietsen de inwoners dagelijks naar werk, winkels en de verenigingen. Ook recreatief fietsen veel mensen in de mooie omgeving van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. De organisatoren van de Fiets driedaagse zetten zich al meer dan twintig jaar in om mooie routes uit te stippelen en zo iedereen jaarlijks te laten genieten van de prachtige omgeving. Het evenement heeft ook ruime bekendheid in de omgeving. Vanuit andere plaatsen uit de regio doen mensen mee en ook de toeristen die in Katwijk verblijven, pakken de fiets en volgende de uitgestippelde route.

Naast de ontspanning van het fietsen, biedt het evenement ook een sociale functie. Onderweg kan iedereen even uitrusten onder het genot van een kop koffie of thee, ook dat wordt door de vrijwilligers geregeld. En aan het eind van de Fiets driedaagse is er nog een gezellige afsluiting met elkaar. Volgens de jury een mooie sportief evenement met de nodige gezelligheid.

Kattukse Brainweek – Vereniging Katwijkse Ziekte HCHWA-D

De vereniging Katwijkse Ziekte zet zich in om meer aandacht te krijgen voor HCHWA-D binnen Katwijk. Het is binnen de gemeente geen onbekende vereniging. De Kattukse Brainweek is een initiatief vanuit deze vereniging en draag ook zeker bij aan de bekendheid hiervan. Het is een week vol van activiteiten voor jong en oud. Bootcamp, Ladiesbingo, de Kattukse lichiesloop, zijn voorbeelden van de activiteiten die rondom de Kattukse Brainweek plaatsvinden. Ook deze week kan niet zonder de vrijwilligers die belangeloos tijd investeren om een week vol gezellige, leuke en sportieve activiteiten te organiseren. Wat niet geheel onbelangrijk is, is het geld wat er met deze week wordt opgehaald voor onderzoek naar de ziekte. Dit jaar werd er maar liefst €22.000 opgehaald. De jury vond dit initiatief zeker een nominatie waard waarbij zoveel inzet is rondom toch een kwetsbaar onderwerp.

BIJZONDERE VERMELDING – Cruijff Court Heroes

In de Molenwijk ligt het Johan Cruyff Court. Een mooi initiatief om kinderen naar buiten te krijgen om te spelen en te sporten. Een net zo mooi initiatief zijn de Cruyff Court Heroes. Een aantal jongeren die sportieve evenementen voor andere kinderen organiseren. Daar waar steeds meer kinderen binnen blijven achter tablets en tv staan de Heroes klaar om met de kinderen uit de wijk leuke dingen te doen. En in een tijd dat sporten steeds belangrijker wordt is ook dat het speerpunt van de activiteiten. Het programma is ontwikkeld om beweging en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. De coaches begeleiden de jongeren. Er is veel samenspraak en de Heroes vervullen hierin een belangrijke rol, zij gaan aan het werk, organiseren en sporen anderen aan mee te doen. Daarnaast is het voor de buurtbewoners ook een gezellige reuring en leuk om naar te kijken. Dat blijkt ook wel aan de buurbewoner die spontaan deze groep jonge mensen heeft voorgedragen voor de vrijwilligersprijs. Ga zo door!

Comments

comments

DELEN