LEIDEN – Wethouder Paul Dirkse (D66) van Leiden heeft woensdagavond per mail een allerlaatste mogelijkheid geboden om toch een 333-meter ijsbaan te kunnen bouwen. In de brief aan de collega-sportwethouders in de regio groot Leiden vraag hij om voor 23 januari een garantstelling van de regio. Katwijk heeft nog niet gereageerd.

Eerder werden de gemeenten gevraagd op voorhand geld over te maken ter financiering van een langere, nieuwe ijsbaan. Dat voorstel haalde het in een aantal cruciale gemeenten niet, en dus ging de 333 meterbaan van de baan. Nu is het finalevoorstel van Leiden om niet op voorhand mee te betalen maar om garant te staan.

Het gaat om een bedrag van 3,5 miljoen euro dat de schaatsverenigingen verspreid over 30 jaar zouden moeten terugbetalen aan de gemeente Leiden. De gemeenten moeten dan wel garant staan.

‘Het voorstel voor garantstelling komt niet van mij, het komt van het schaatsbestuur.’ aldus Dirkse. ‘Uit oogpunt van de relatie met het schaatsbestuur lijkt het mij fair om aan hun verzoek, om de garantstelling voor te leggen bij de collega’s, te voldoen. Daarom heb ik dit per e-mail aan de wethouders in de regio gestuurd. Ik heb zelf aangegeven zeer sceptisch te staan tegenover deze constructie.’

Uiterlijk woensdag 23 januari moeten omliggende gemeenten hebben gereageerd op het verzoek van de Leidse wethouder. Een dag later, op 24 januari, neemt de gemeenteraad van Leiden een besluit.

Reactie bestuur schaatshal Leiden
Willem van Vliet, bestuur schaatshal Leiden, laat weten: ‘Het idee komt uit onze koker. We willen met meer bezoekers, meer geld binnenhalen en zo de lening terugbetalen. We hebben alleen een garantstelling nodig, en die wil Leiden zelf niet geven.’

En dus is nu aan de regio gevraagd garant te staan.

Comments

comments

DELEN