KATWIJK – Het Andreascollege heeft dinsdag een excuusbrief naar de ouders van leerlingen van de havo en vwo gestuurd. Dit naar aanleiding van een literaire lezing van schrijver Henk van Straten. Volgens de school was de lezing ‘grof en plat’. Van Straten won eerder de prijs voor beste jongerenboek van 2018.

‘Ik vertelde over mijn eigen jeugd en mijn schrijverschap. Ook droeg ik voor uit mijn boek ”Wij zeggen hier niet halfbroer”. Onder andere een passage over masturbatie als puber. Dat viel heel goed natuurlijk, bij die kids, en bij de mensen van de bieb, maar blijkbaar niet bij de docent in kwestie. Andere verwachtingen van literatuur blijkbaar, en een enigszins archaïsch beeld van wat een schrijver moet zijn.’ zo laat Van Straten weten in en reactie aan RTV Katwijk.

‘Zure docent’
Van Straten heeft de brief van de school op zijn Instagram gezet. ‘Na mijn lezing in Katwijk had ik er ineens tig nieuwe volgers bij. Allemaal leerlingen. Van enkelen kreeg ik een privébericht waarin stond dat ze zo geraakt waren. Vervolgens stuurt een zure docent dit naar alle ouders. Ik denk dat mijn betoog voor het vervangen van titels in de boekenlijst, waaronder bv Max Havelaar, de druppel was. Uiteraard heeft de docent me niet ter plekke aangesproken.’

Grof en plat
‘Zijn verhaal was erg grof en plat en dat betreuren wij’ staat in de brief. In de brief neemt de school afstand van de lezing en stelt in gesprek te gaan met de bibliotheek om ‘te zorgen dat komende 4 h- en 4 v-leerlingen weer een lezing krijgen waarin ze op een mooie manier kennismaken met literatuur’.

Het Andreascollege was niet bereikbaar voor commentaar.

Comments

comments

DELEN