KATWIJK – Een nieuw duurzaam fietspad langs de Westerbaan in Katwijk is in zicht. Het gemeentebestuur heeft ingestemd met het voorlopig ontwerp, en  er is gestart met de bestemmingsplanprocedure.

Wanneer deze procedure is afgerond en goedgekeurd, kan de gemeente écht gaan beginnen met de aanleg van de duurzame fietsroute die vanaf de Westerbaan langs het Natura 2000-gebied naar de kust zal lopen. Dit stuk fietspad is het nog missende deel van een snelle fietsverbinding tussen Leiden en Katwijk aan Zee.

Fietsverbinding
De gemeente Katwijk en de provincie Zuid-Holland willen al jaren een goede fietsverbinding naar de kust aanleggen om de bereikbaarheid van de badplaats te verbeteren. Want zo’n aantrekkelijk fietspad nodigt natuurlijk uit om meer de fiets te nemen in plaats van de auto. “De aanleg van dit fietspad is niet alleen voordelig voor bezoekers van onze kust. Ook mensen die voor werk elke dag van en naar Katwijk fietsen kunnen straks snel over een mooie duurzame fietsroute van A naar B reizen.”, laat wethouder Rien Nagtegaal weten. Bij het aanleggen van het fietspad staan duurzaamheid en de inpassing in de natuurlijke omgeving hoog in het vaandel. Naast het fietspad zal ook een voetpad komen te lopen dat met natuurlijke materialen wordt afgescheiden van het fietspad. Het aanleggen van een apart ruiterpad is niet mogelijk gebleken in de beperkte ruimte naast het Natura 2000-gebied. De strenge regels rondom de Natura 2000 zorgen er ook voor dat gemotoriseerd vervoer niet van het fietspad gebruik mag gaan maken.

Informatieavond
Naar aanleiding van de informatieavond van 26 maart 2018 is een klankbordgroep opgezet met verschillende betrokken partijen om mee te denken over het ontwerp voor het fietspad. In vier bijeenkomsten is het voorlopig ontwerp ontstaan waar het college nu mee in heeft gestemd. Alleen het gebruik van materialen moet nog worden bepaald en er worden nog een aantal technische onderzoeken uitgevoerd. De gemeente zal midden april een informatieavond organiseren en hier het voorlopig ontwerp aan het publiek presenteren.

Comments

comments

DELEN