In het Katwijks Museum is vanaf 9 februari een tentoonstelling te zien over de mysterieuze Brittenburg, een eeuwen geleden bij Katwijk in Zee verdwenen ruïne. De Brittenburg moet een bovengemiddeld Romeins fort zijn geweest dat in de laat-Romeinse tijd in verkleinde vorm in gebruik bleef. Aldus is de uitkomst van jarenlang onderzoek waaraan een nieuw publieksboek en tentoonstelling is gewijd.

De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk was, zover bekend, de eerste plaats van de ruim 2000 kilometer lange Romeinse noordgrens waar oudheidkundig bodemonderzoek werd uitgevoerd (1520) en sporen zijn vastgelegd (1552). Deze verdwenen plattegrond is gereconstrueerd aan de hand van bij vorige onderzoeken niet gebruikt materiaal.

Archeoloog Tom Buijtendorp deed die bevindingen tijdens drie decennia onderzoek naar de betekenis en ligging van de verdronken ruïne bij Katwijk aan Zee.

Deels nog nooit gepubliceerde documenten en Romeinse vondsten zijn komende maanden te zien in een aantal zalen van het Katwijks Museum. Uitgeverij Sidestone Press heeft hierover een  publieksboek gepubliceerd. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, en wordt bij de tentoonstelling gepresenteerd. Dit boek ‘Brittenburg, verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk’ is in het museum te koop.

Comments

comments

DELEN