Een groeiende groep Katwijkers hebben niet de zekerheid van een betaalbaar huis. Als we niets doen dreigt dit zo te blijven. De woningmarkt staat onder druk. Wonen is een schaars goed geworden. Daarom pleitte de PvdA Katwijk op donderdag 31 januari voor instemming met de bestuurlijke afspraken omtrent vliegveld Valkenburg.

Zweefvliegen
Onderdeel van de afspraken is het verdwijnen van het zweefvliegen. De PvdA denkt dat zweefvliegen in de toekomst mogelijk is. Het Rijksvastgoedbedrijf wil het alleen niet. Als eigenaar van de grond bepalen zij uiteindelijk wat er gebeurt op hun grond. De gemeente heeft in de onderhandelingen geen steun kunnen vinden voor het zweefvliegen. Wat de PvdA betreft moet je dan ook helder zijn: op Katwijks grondgebied is het ons niet gelukt om de toekomst van het zweefvliegen veilig te stellen. De PvdA ziet dat er in de ‘Groene Zone’ van Wassenaar geen woningen komen. De zweefvliegers geven aan geen start- en landingsbaan nodig te hebben. Dit in combinatie met de mogelijke ligging van de drone-testbox op het grondgebied van Wassenaar biedt een laatste kans. Tom Reedijk: “Wat ons betreft ligt de bal daarom op Wassenaars grondgebied. Wij hopen dat de raad van Wassenaar ruimte kan vrijmaken voor de zweefvliegers”.

Zeker zijn van wonen
De reden dat de PvdA wil instemmen met de bestuurlijke afspraken is tweeledig. Aan de ene kant zorgen een set heldere afspraken ervoor dat Unmanned Valley zich gecontroleerd kan ontwikkelen, maar ligt de nadruk ook zeker op een groene en betaalbare woonomgeving. Daar hebben we altijd voor gepleit. Er wordt nu een grote stap gezet om de broodnodige woningbouw te realiseren. Zo zullen er 1.000 sociale huurwoningen bijkomen. Die zijn keihard nodig. Het kan zekerheid bieden aan mensen die nu niet zeker zijn van een betaalbaar huis. De PvdA wil gaan voor een energieneutrale, toekomstbestendig gebouwde wijk. We willen niet dat alles zomaar volgebouwd wordt maar dat er ook echt aandacht is voor de verschillende woningtrends. Dat er een goede verdeling komt van groen en recreatie voor iedereen. Hier komen we nog over te spreken. Tom Reedijk: “Natuurlijk is zorgvuldige inspraak, een goede exploitatie en stedenbouwkundige invulling van belang. Maar met deze afspraken kunnen we nu daadwerkelijk de stap zetten om daarover te praten en knopen door te hakken. Zo komen we een stap dichter bij meer zekerheid op een betaalbaar huis”.

Comments

comments

DELEN