De gemeente Katwijk telt vele duizenden ondernemers die zich elke dag hard inzetten voor hun zaak, van eenmanszaken tot grote ondernemingen met tientallen medewerkers in dienst. In onze serie “De Katwijkse Ondernemer” gaan we met hen in gesprek. Wat vinden zij mooi aan de gemeente? Waarom zijn ze hier gevestigd? En wat kan er nog beter? Vandaag in deel 11: Thomas Hazenoot (38) van huisartsenpraktijk Praktijk71.

Ja, Thomas is niet alleen huisarts, maar ook ondernemer in zijn eigen multifunctionele huisartsenpraktijk in Valkenburg. Dat doet hij sinds januari 2018, dus vierde hij afgelopen maand zijn éénjarig jubileum. Thomas woont samen met Samantha en dochters Lara en Roos in Noordwijk, maar zat wel in Katwijk op de middelbare school. “Op het Andreas College, waar ik het atheneum heb gevolgd en uiteindelijk mijn HAVO-examen heb gehaald. Een mooie tijd, waarbij ik ook een onwijs leuke wiskundeleraar had: meneer Idoe. Ik heb nog steeds veel profijt van hoe hij dingen uitlegde. Heel gestructureerd en gezellig. Zo draaide hij altijd Bob Marley in de klas, dat maakte de sfeer. Hij werkt er nog steeds als leraar. Met patiënten die hem kennen is het altijd wel een puntje van gesprek.”

Na zijn middelbare schooltijd belandde Thomas enkele jaren in Arnhem, waar hij is afgestudeerd aan de HTS autotechniek. Zijn eindstage en scriptie waren bij Spyker Cars. “Mijn jongensdroom was om in de Formule 1 te werken. Ik ben tot hier gekomen.” Na een studie bij het LUMC besloot hij in 2017 om een eigen huisartsenpraktijk op te richten. “In het begin van mijn loopbaan was ik waarnemend huisarts. Ik kon hierdoor bij verschillende praktijken een kijkje in de keuken nemen. Bij sommige praktijken liep het zeer gestroomlijnd, terwijl ik bij anderen dacht: hoe kunnen mensen hier prettig werken? Bepaalde zaken konden daar veel efficiënter. Na mijn plannen te hebben gepitcht in De Ronde Tafel, een groep van jonge ondernemers uit de regio, ging ik aan de slag. Al vrij snel kwam het idee om in Valkenburg te beginnen. Hier was maar één huisartsenpraktijk voor de ruim 5.500 inwoners, met een sterk groeiend inwoneraantal. Na anderhalf jaar voorbereiding kon ik ruim een jaar geleden starten.”

Samen met Samantha, nu werkzaam als praktijkmanager, ging Thomas het avontuur aan. “Ik had daarbij ruggespraak met een bevriende huisarts. Al snel waren we eruit dat het een multifunctionele, moderne praktijk moest worden in een medisch centrum. Dat betekent bijvoorbeeld consulten van vijftien i.p.v. tien minuten, zodat er meer ruimte is en de patiënt zich gehoord voelt. Dit vergroot de kwaliteit en is ook goed voor preventie. Daarnaast hebben we een eigen app, waarmee op werkdagen binnen 24 uur een afspraak kan worden ingepland. Ook ben ik zaterdag in de ochtend open. Dat loopt goed, mensen hebben toch bepaalde zorgvragen. Het wordt gewaardeerd. Op zondag ben ik nu nog niet open. Maar een huisarts in de toekomst moet denk ik zeven dagen in de week open zijn, met ook ruimere spreekuren in de avond.” Naast de huisarts is er in Medisch Centrum Valkenburg ook ruimte voor andere disciplines. “Er is een apotheek, fysiotherapie, podotherapie, verloskunde, een diëtist, bloedafname, en praktijkondersteuners… Dat is heel handig. Zo speel ik vaak een een-tweetje met de fysiotherapeut, en weet ik nu precies hoe de podotherapeut te werk gaat. Zo kan ik ook juist doorverwijzen. Dat komt het geheel zeker ten goede.”

Hoewel Thomas niet woonachtig is in Valkenburg, leert hij het dorp steeds beter kennen. “Het is hier nog heel dorps, de mensen kennen elkaar allemaal. Heel gezellig, met bijvoorbeeld de jaarlijkse Paardenmarkt, maar ook de bakker en slager op de hoek. Valkenburgers zijn zeker geen stugge mensen. Dat maakt het voor mij als huisarts ook wel makkelijker. Sinds kort ben ik ook lid van de Vereniging Oud-Valkenburg, om het dorp nog beter te leren kennen.” Een verbeterpunt voor Thomas in Valkenburg is de Hoofdstraat. “Dat vind ik wel een dingetje. Doordat ik met mijn praktijk aan de Hoofdstraat gelegen ben, zie ik af en toe gevaarlijke situaties. Ik ben blij dat dit nu wel wordt opgepakt, al heeft het mijns inziens wel een beetje lang geduurd.”

Tot slot heeft Thomas nog een heldere tip voor jonge ondernemers in petto. “Durf te veranderen. Denk aan wat je kunt krijgen, en wees niet bang om wat je hebt te verliezen. Het lukt pas echt als je gelooft in wat je wil bereiken. Je moet altijd een beetje geluk hebben, maar geluk creëer je ook. Niet denken: het gaat niet. Maar: hoe gaat het wél! Ik had een goede baan, maar ben toch een ‘nulpraktijk’ gestart, dus vanaf het begin. Je moet dan veel investeren met risico. Maar ik schreef een businessplan en geloofde daar in. Na een jaar kan ik zeggen dat dit geloof terecht was.”

Comments

comments

DELEN