VALKENBURG – Hoe haal je een drone uit de lucht? Deze uitdaging staat centraal tijdens DroneClash 2019 op zaterdag 16 maart.

‘Robot Wars’
Tijdens deze spectaculaire competitie – door de BBC ook wel “een soort Robot Wars in 3D” genoemd – worden de nieuwste counter-drone strategieën uitgebreid in de praktijk toegepast. De meest recente video van DroneClash geeft een eerste inkijkje in de uitdagingen voor de negen internationale teams die aan DroneClash deelnemen.

De video laat een reeks drastische counter-drone maatregelen zien, van netten tot ballenkanonnen. Dan is een nieuw idee te zien: een Tesla Coil met twee meter lange vonken en miljoenen volts. Zullen de drones die uitdaging doorstaan? Dan betreedt een groep ingenieurs het toneel: de drone onderzoekers en First Person View (FPV) piloten die het komend weekend tijdens DroneClash de strijd met elkaar aan gaan.

Urgentie
De vele drone-gerelateerde incidenten van de afgelopen maanden, zoals het Londense Gatwick Airport dat twee dagen zo goed als stil kwam te liggen, maken duidelijk hoe ontwrichtend en gevaarlijk drones kunnen zijn. De behoefte aan effectieve, betaalbare en schaalbare counterdrone technologie is groot, en daarom organiseren onderzoekers van het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft dit jaar de tweede editie van DroneClash. De competitie wordt gesteund door het Ministerie van Defensie en de Nationale Politie.

De wedstrijd
Tijdens de competitie moeten de deelnemende drones allerlei counterdrone maatregelen zien te ontwijken (zoals de Tesla Coil) in de zogenoemde Hallway of Doom, Death and Destruction. Als ze die heelhuids hebben gepasseerd, gaan de deelnemende teams het gevecht met elkaar aan. Het doel is om zoveel mogelijk drones neer te halen, en de Queen drone van de tegenstander knockout te laten gaan. De teams strijden om een prijzenpot van €50,000 Euro.

Dit jaar mag het publiek ook proberen een drone neer te halen. Gedurende de dag vliegt zo nu en dan een TinyWhoop (een zeer kleine consumentendrone) rond, en kan het publiek proberen de drone te hacken. Ook mogen zij in de pauzes hun eigen counter-drone maatregelen laten zien (denk aan tennis rackets of telescopische vlindernetten, of iets heel anders). Bedrijven die actief zijn in de counterdrone industrie laten hun nieuwste technologieën zien op de ClashExpo.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 16 maart 2019, 11:00-18:00 uur
Locatie: Hangaar 2 Valkenburg airport (coordinaten 52.175558,4.415721)
Meer informatie: http://www.droneclash.nl
Ticketverkoop: http://www.droneclash.nl/tickets

Comments

comments

DELEN