Het allereerste Tuinbouwakkoord is een feit: minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Jaap Bond van Greenports Nederland en Niek Jan van Kesteren van Greenport Holland bekrachtigden het akkoord tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres dat op 14 maart plaatsvond bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs. Ook wethouder Gerard Mostert tekende namens de Greenport Duin- en Bollenstreek.

Minister Schouten: ‘De Nederlandse tuinbouw staat voor dynamisch en vooruitstrevend ondernemerschap. Dit zien we terug in het Tuinbouwakkoord, waarmee richting wordt gegeven aan een volledig circulaire tuinbouwsector. Dat waar de tuinbouw al jaren in voorop loopt, gaan we via de omschakeling naar kringlooplandbouw in een breder verband doen: zorgvuldig grondstoffen gebruiken, voedselverspilling verminderen en schadelijke uitstoot voorkomen. Ik teken ervoor.’

Via dit akkoord werkt de gehele tuinbouwsector, van bloembollen tot aan glastuinbouw, samen met de overheden en kennis- en onderwijsinstellingen aan een vitale en toonaangevende Nederlandse tuinbouwsector. Via zeven prioriteiten zet de sector in op een circulaire, duurzame tuinbouw en verdere versterking van de internationale concurrentiepositie. De zeven prioriteiten zijn energie, modernisering van het tuinbouwareaal, verslogistiek, gezonde planten/gezonde mensen, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs en internationalisering.

Verbreding Visie Vitale Bollenteelt Duin- en Bollenstreek
Wethouder Gerard Mostert van de gemeente Katwijk, namens Greenport Duin- en Bollenstreek: “De ondertekening van het Tuinbouwakkoord en de uitvoeringsagenda biedt kansen om samen de opgaven waar we voor staan aan te pakken. Het is een mooie verbreding van de Visie Vitale Bollenteelt die wij vorig jaar al vastlegden met speerpunten als weerbaarheid, innovatie en natuurlijk kapitaal. In de energietransitie zijn bijvoorbeeld de daken van verschillende grote bedrijven uit de regio al voorzien van of bieden plek aan zonnecellen. En de aandacht voor een goede bereikbaarheid is essentieel voor de logistiek van met name dagverse producten van RoyalFlora Holland in Rijnsburg die snel van A naar B moeten. Onze bollenvelden trekken jaarlijks miljoenen (inter)nationale toeristen en dat is belangrijk voor de economie en werkgelegenheid in de regio. Met dit Tuinbouwakkoord nemen wij weer een stap in onze verantwoordelijkheid de regio leefbaar en aantrekkelijk te maken voor onze kinderen ”.

Win-win
Rob van Haaster is teler van bloembollen en snijhyacinten in Vijfhuizen. Hij wil als ondernemer zorgvuldig omgaan met de beschikbare grondstoffen. Hyacintenteelt is een meerjarige teelt, dus je moet goed zorgen voor de bodem en er net zoveel voedingsstoffen aan toevoegen als dat je er met de teelt uithaalt. ‘Een gezonde bodem leidt tot sterkere bollen, wat zorgt voor minder ziekten en minder spuiten, meer leven in de bodem en meer biodiversiteit. En dus ook tot betere bollen. Voor iedereen win-win,’ aldus Rob van Haaster.

 

Comments

comments

DELEN