Uw verhaal, onze geschiedenis

Rijnsburg – Genootschap Oud Rijnsburg en video- en diaclub RSDA slaan de handen ineen voor een nieuw initiatief voor de Rijnsburgers. Het dorp kent een lange geschiedenis met veel hoogtepunten, die ver boven Rijnsburg uitstijgen. Wat te denken van Floris de Vijfde, die hier is begraven, een roemruchte abdij, Spinoza, een filosoof van wereldfaam en de Collegianten, een unieke stroming in het protestantisme.

Maar geschiedenis bestaat niet alleen dankzij de grote verhalen en grote namen. Ook wat de gewone mens beleeft is het vastleggen meer dan waard. Wat nu nog vers in het geheugen zit kan snel vergeten zijn, tenzij we het optekenen, ordenen en bewaren. Wat we gisteren en vandaag meemaakten kan de geschiedenis van morgen zijn. Dat is de gedachte achter de inloopochtend die Genootschap Oud Rijnsburg en RSDA twee wekelijks gaan organiseren.

Iedere tweede en vierde dinsdag in de maanden september tot en met juni opent het museum om half tien de deur voor een bijeenkomst, die rond tien uur begint. U bent daar welkom voor activiteiten die allen met de geschiedenis van Rijnsburg te maken hebben. Zo wordt er op die ochtenden iedere keer een verschillende film getoond over de Rijnsburgse geschiedenis. Dat is niet het enige: u kunt ook uw oude foto’s meenemen, om ze te laten scannen voor u zelf, en ze  voor het Museum   en ze zo voor de toekomst  te  bewaren. Misschien weet u niet wie of wat er op oude foto’s staat, samen met de aanwezigen kunnen we het mogelijk ontdekken. Wellicht wilt u een verhaal kwijt dat ooit in Rijnsburg heeft gespeeld. Of u kent Rijnsburgse uitdrukkingen of gewoontes waar je tegenwoordig nooit meer van hoort. Allemaal de moeite waard om vast te leggen. Of u hebt belangstelling voor uw stamboom.  Als fotografen uw hobby is  kunt u ons helpen met het vastleggen van de veranderingen in ons dorp, om dit te kunnen bewaren voor later.

Het motto: “Uw verhaal, onze geschiedenis” geeft weer waar het om gaat:de draden uit de verhalen worden bij elkaar gesponnen tot het veelkleurig kleed van de geschiedenis van ons dorp. Dat allemaal in de gezellige ongedwongen sfeer van het museum, waar koffie en thee voor u klaar staan. U bent van harte welkom bij de eerste bijeenkomst op dinsdag 26 maart in het museum Oud Rijnsburg aan de Oude Vlietweg 6. Er zal dan een film over de Blauwe Tram worden vertoond.

Bron foto: https://hofvanrijnsburg.nl/situatie/

Comments

comments

DELEN