Heeft u gebruikte naalden of overgebleven medicijnen? Lever ze dan in bij uw apotheek of op de milieustraat! Lever de ongebruikte pillen of vloeistoffen in zonder doosje of etiketten. Verpakkingen, lege strips, verband of watten kunt u zelf bij het restafval doen. Plastic potjes kunnen bij het PMD afval en glazen potjes in de glasbak. Bewaar naalden op een veilige plek, bijvoorbeeld in een naaldencontainer of glazen pot. Op die manier voorkomt u dat medewerkers van de apotheek of milieustraat zich per ongeluk prikken.

Anderhalf jaar geleden zijn de gemeenten Katwijk en Noordwijk en de apothekers in die gemeenten intensiever gaan samenwerken om het innemen van gebruikte naalden en overgebleven medicijnen door apotheken te stimuleren en te verbeteren. Als proef worden door bewoners ingeleverde naalden en medicijnen door de apothekers bewaard in speciale vaten. Een afvalinzamelaar rijdt vervolgens maandelijks een route langs de apotheken om de volle vaten om te wisselen voor lege vaten.

Medicijnresten in het water bron van zorg
Belangrijkste doel is om te voorkomen dat naalden en medicijnen in het restafval of toilet terechtkomen. Met name het door het toilet spoelen van medicijnen is een toenemende bron van zorg, vanwege de nadelige effecten die dit heeft op het oppervlaktewater en planten en dieren die daarin leven. Daarnaast leveren naalden in het restafval gevaar op voor de medewerkers die het afval ophalen. De inzamelroute maakt het voor apothekers makkelijker om naalden en medicijnen in te nemen en door de speciale vaten worden naalden en medicijnen van elkaar gescheiden. Hierdoor blijven de kosten van de verwerking zo laag mogelijk.

Proef geslaagd
Aangezien veel apotheken ook voor de proef al naalden en medicijnen innamen, is er niet veel extra afval ingeleverd. De naalden en medicijnen worden wel beter gescheiden en zowel de apotheken als de gemeenten en de inzamelaar zijn erg tevreden over de werkwijze. De proef is daarmee toch geslaagd en de werkwijze zetten we dan ook voort.

Comments

comments

DELEN