LEIDEN – Er komt een tijdelijke nieuwe verkeersaansluiting bij de N206/A44 in Leiden-West om het verkeer bereikbaar te houden tijdens de aanleg van de Rijnlandroute. Eind mei gaat de nieuwe situatie in. Die duurt 2,5 jaar.

De verkeersoplossing komt in de vorm van een gevlochten diamantaansluiting die al vaker in Amerika wordt toegepast, maar uniek is in Nederland. Het verkeer sorteert eerder links en rijdt voor een korte tijd aan de linkerkant van de weg. Automobilisten zullen elkaar minder vaak hoeven te kruisen en dat moet zorgen voor een goede en veilige doorstroming.

Voorafgaand is de verkeersoplossing door een panel van verkeersexperts en weggebruikers getest op veiligheid en duidelijkheid. Weggebruikers kunnen alvast kennis maken met de nieuwe aansluitingen middels een simulatie van vier routes.

Tijdelijke situatie
In de nachtelijke uren voorafgaand aan de ombouw zullen het aantal rijstroken beperkt zijn in verband met voorbereidende werkzaamheden. Net als nu zijn er in de tijdelijke situatie ook 2 x 2 rijstroken beschikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf 27 mei zal het verkeer gedurende 2,5 jaar in goede banen worden geleid middels behulp van verkeerslichten en verkeersborden, barrières, zichtschermen tussen de rijkstroken en belijningen. Voetgangers en fietsen worden al sinds maart met borden omgeleid.

Definitieve situatie
Vanaf 2022 komen er nieuwe op- en afritten van en naar de A44. Omdat de afritten vanaf de A44 na de kruising komen zullen zoveel mogelijk verkeersstromen worden gescheiden en dankzij de vrije rechtsaf bewegingen hoeft het verkeer elkaar minder vaak te kruisen wat voor een betere doorstroming zal zorgen. Om fietsers veiliger en sneller door te laten rijden komt er een fietstunnel door Leiden-West.

Comments

comments

DELEN