De Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem kon in het weekend van 17 en 18 mei in ’s-Hertogenbosch een in onze regio bekende katholiek als edelvrouwe verwelkomen, Astrid van der Valk. Bekend om haar werkzaamheden voor de parochiekern H. Joannes de Doper in Katwijk, als vicevoorzitter van het parochiebestuur van de H. Augustinus en als adviseur in de Raad van Economische Aangelegenheden voor de bisschop van Rotterdam, werd deze Katwijkse geruime tijd geleden voorgedragen als noviet voor deze Orde. Wonende op een plek waar lang geleden mogelijk Willibrordus voet op nu Nederlandse bodem zette, kijkt ze vol trots terug op haar investituurweekend.

 Astrid van der Valk: ,,Ik krijg er nog kippenvel van als ik denk aan het moment dat de grootprior van de Ridderorde, mgr. Antoon Hurkmans, mij opnam in de Orde en ik net als zeven andere edelvrouwen, dertien ridders en drie priesters bekleed werd met de riddermantel en het collar met het Jeruzalemkruis kreeg omhangen. Dat vond plaats in de Sint-Janskathedraal, goed gevuld met zeker duizend kerkgangers, waaronder vele ridders en edelvrouwen. De plechtige optocht, ook wel cortège genoemd, naar de kathedraal vanaf het Jheronimus Bosch Art Center werd vooraf gegaan door het Bossche gilde ‘De Oude Schuts’ en drie Vughtse gilden met vaandels en alles onder luid tromgeroffel en een strakblauwe Brabantse lucht. Een heerlijke traditie!”

Wat doet deze Orde uit 1496 nu nog?
De Orde telt wereldwijd ongeveer 35.000 leden waarvan er ongeveer 350 in Nederland wonen. De oorsprong komt uit de tijd van de kruistochten waar het Heilig Graf van Jeruzalem beschermd moest worden. Leden van deze Ridderorde, door het Vaticaan erkend, ondersteunen in Israël, de Palestijnse gebieden, de Gazastrook en Jordanië de bouw en het onderhoud van kerken, scholen, ziekenhuizen en andere sociale- of culturele instellingen. Van der Valk: ,,We doen daarbij niet aan politiek en kijken niet naar het geloof. Zo boden we als jaargroep na afloop een financiële bijdrage aan een caritasproject, de aankoop van een minivan om jongeren tussen de Palestijnse- en Israëlische gebieden te vervoeren.” Naast de caritas zijn onderlinge broederschap en verdieping van het geloofsleven de pijlers van deze Ridderorde.

Waar komt het vandaan?
,,Mijn ouders zijn altijd een voorbeeld voor mij geweest, hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. Het is daarom zo dankbaar om nu de mensen om mij heen wat terug te kunnen geven. Dienstbaar zijn aan de kerk, gemeenschap en maatschappij. Maar ook verder weg in Israël, dat heb ik op twee enerverende pelgrimages naar het Heilige Land met al mijn zintuigen al mogen beleven. Trots, dat ben ik… zeker!,” aldus Van der Valk.

Comments

comments

DELEN