Het kan je nauwelijks zijn ontgaan. Donderdag (en dus niet woensdag zoals gewoonlijk) kan er worden gestemd voor de samenstelling van het Europees Parlement. Uiteraard beveel ik iedereen van harte aan om gebruik te maken van het stemrecht. Vijf redenen om dit keer donderdag de gang naar het stembureau te maken:

Opkomst
De opkomst is van doorslaggevend belang. Ook als je kijkt naar de demografische samenstelling van onze bevolking. Als je niet wilt dat een bepaalde leeftijdscategorie bepaalt welke richting de verkiezingsuitslag gaat, dan is het super handig als jij die stempas uit de envelop haalt en samen met een geldig identiteitsbewijs naar een stembureau gaat.

Laat je horen
Als je wilt dat jouw mening wordt gehoord is het belangrijk dat je gaat stemmen. Met jouw stem kun je ervoor zorgen dat zelfs de kleinste partij in het Europees Parlement terecht komt.

Maak het verschil
Bij iedere verkiezing komt het voor dat (nieuwe) partijen net niet erin komen of bijvoorbeeld net géén twee zetels halen. Als meer mensen gebruik hadden gemaakt van hun stemrecht had de uitslag anders kunnen uitpakken. Je kunt een conservatieve of progressieve coalitie aan een meerderheid helpen. Alles is mogelijk want jouw stem wordt meegeteld. Zo simpel is het.

Besef de weelde van stemrecht
Het is een inkoppertje maar niet overal ter wereld beschikken mensen over stemrecht. Er zijn genoeg landen waar men een loopje neemt met het begrip stemrecht. Door middel van bijvoorbeeld intimidatie, ‘overzichtelijke’ stembiljetten (keuze uit één kandidaat) of bijvoorbeeld stemrecht dat is voorbehouden aan ‘old school’ partijbonzen, is er een scala aan varianten van nepverkiezingen voorhanden.

Niet zeuren als je niet stemt
Als je het niet eens bent met de gang van zaken, als je het Europees Parlement echt een ver-van-je-bed-show vindt of als je vindt dat de ‘verkeerde’ Europese Commissie achter de  bestuurstafel zit en je hebt niet gestemd, dán past je bescheidenheid. Jouw stem had beslissend kunnen zijn en als je besloten hebt om thuis te blijven, stop dan met klagen.

De stembureaus zijn geopend van 7.30u tot 21.00u. Verdiep je nog even in de materie op de website van de gemeente, pak je stempas en je geldige ID en maak gebruik van je stemrecht.

Comments

comments

DELEN