KATWIJK – Er komt geen lokaal referendum, ondanks een initiatiefvoorstel hiervoor van D66. De partij wil al langer meer doen met burgerparticipatie en open bestuur. Fractievoorzitter Ralf Boland maakte zijn plan voor het uitbreiden van de burgerparticipatie met het lokale referendum in november bekend. Na enkele aanpassingen in een poging twijfelende partijen over de streep te trekken, werd het voorstel afgelopen donderdag in de gemeenteraad behandeld.

 “Het lokale referendum is absoluut niet bedoeld om in plaats te komen van andere vormen van burgerparticipatie, dat is juist verankerd in ons voorstel. Eerst goede participatie en als een uiterst middel de mogelijkheid voor een lokaal referendum. Ik zou het geweldig vinden wanneer ons voorstel wordt aangenomen, maar er nooit een referendumverzoek binnenkomt omdat de burgerparticipatie zo goed is,” verdedigde Ralf Boland het voorstel. Ondanks de waardering van de raad voor het werk van D66, haalde het voorstel het niet.

Raadswerkgroep burgerparticipatie
Boland betreft heeft de gemeenteraad een belangrijke rol als het gaat om burgerparticipatie. “Gaat het wel zo goed met onze burgerparticipatie? Wat hebben we geleerd van de afgelopen jaren en wat kan er beter? Het lijkt me goed dat de raad zich daar eens uitgebreid over buigt in een speciale raadswerkgroep.” Boland zal dit voorstel inbrengen bij de andere fractievoorzitters en hoopt aan te kunnen haken bij de evaluatie die het college gaat uitvoeren. “We hebben als raadsleden een andere beleving van burgerparticipatie dan het college, onze rol is anders en daarom stellen we ook andere vragen. We hopen dat het college bereid is de raad te betrekken bij de evaluatie, zodat ook onze invalshoek wordt meegenomen.”

 

Deel uw ervaringen

De evaluatie staat gepland voor het derde kwartaal van 2019. Heeft u zelf goede of minder goede ervaringen met burgerparticipatie in de gemeente Katwijk? Laat het ons weten via fractie@d66katwijk.nl.

 

Comments

comments

DELEN