KATWIJK – Op 23 mei vinden de Europese verkiezingen plaats. Europa betekent meer voor Katwijk dan op het eerste gezicht duidelijk is. Visserij, bloemenexport en vrij verkeer van mensen en goederen zijn slechts enkele voorbeelden van de voordelen van de Europese Unie.

De naderende Brexit laat goed zien wat het nut is van Europa. Nu de Brexit dichterbij komt, ervaren de inwoners van het Verenigd Koninkrijk wat hen te wachten staat. Veel bedrijven en instellingen zijn inmiddels verplaats naar het vaste land. Ook dreigen er prijsstijgingen als de vrije handel met het Verenigd Koninkrijk weg valt.

Gevolgen voor Katwijk
De Nederlandse visserij verliest straks een groot deel van haar territorium. Onze geliefde haring komt voor 85% uit Engelse wateren. Dat betekent dat in de toekomst de vis duur betaald wordt. Ook de bloemenexport zal hinder ondervinden. Naast alle nieuwe papieren rompslomp, zal voor een deel van de Britse bevolking het Nederlandse boeketje te duur worden door importtarieven.

Polen
Vrij verkeer van mensen en goederen heeft zich binnen de EU ook vertaald naar arbeidsmigratie. Volgens cijfers uit 2017 van het CBS zijn er 180 duizend Poolse werknemers in Nederland, die veelal werken in laagbetaalde banen. Verschillende Katwijkse ondernemers doen een beroep op Poolse werknemers. Er zijn te weinig Nederlanders die het werk kunnen of willen doen. Zonder Poolse werknemers hebben deze ondernemers een probleem.

Veiligheid en vrijheid
Uitdagingen als veiligheid, energie, verduurzaming en immigratie overschrijden onze grenzen. Een slagvaardig Europa is daarvoor cruciaal. Ook om uw individuele vrijheid te garanderen in een wereld die steeds complexer wordt. D66 wil een Europa dat bijdraagt aan het beschermen en vergroten van de persoonlijke vrijheid van haar inwoners. Zeg daarom ‘Ja’ tegen Europa.

 

Comments

comments

DELEN