De gemeente Katwijk moet maatregelen nemen om niet in de financiële problemen te komen. Dat schrijft het gemeentebestuur aan de raad in de jaarlijkse ‘voorjaarsbestuursrapportage’.

In totaal moet er minimaal 3 miljoen in 2020 oplopend tot 3,8 miljoen geld worden gevonden om de begroting weer in balans te krijgen.

Reserves op
Wethouder financiën Adger van Helden: ‘Katwijk moet keuzes maken. Het is geen leuke boodschap, maar het is wel het eerlijke verhaal. We hebben geld nodig voor investeringen, bijvoorbeeld voor goede schoolgebouwen. In het verleden hadden we grote reserves. Die hebben we nu niet meer.’

Veel geld naar zorg
Een belangrijke oorzaak voor de financiële problemen is dat er veel geld wordt besteed aan zorg. Meer dan dat er aan vergoeding vanuit het Rijk binnenkomt. Zo heeft Katwijk gemiddeld gezien meer jongeren die jeugdhulp ontvangen.

Het college vindt het belangrijk dat niemand tussen wal en schip valt; het welzijn van inwoners staat voorop. Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt.

Keuzes
Een heel pakket aan mogelijke keuzes voor 2020 en verder wordt op dit moment door het college voorbereid. In juni, tijdens de behandeling van de Kaderbrief wordt dit pakket besproken met de gemeenteraad.

Comments

comments

DELEN