Het Katwijkse jongerenproject Shitzooi is een van de drie genomineerden voor de Hein Roethofprijs. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) reikt deze prijs elke twee jaar uit aan een organisatie of samenwerkingsverband die op een verfrissende manier de sociale veiligheid verbetert. De uitreiking vindt plaats op 27 juni tijdens het jubileumcongres van het CCV in Utrecht.

Het doel van het project ‘Shitzooi’ is om de kans op slachtofferschap van sexting te verkleinen. Dat gebeurt door een combinatie van voorlichting op scholen en een interactieve game. In het Mobile Media Lab, een grote politievrachtwagen die naast een school is geparkeerd, staan laptops waar scholieren tussen 12 en 17 jaar het interactieve spel spelen. Dit spel wordt gespeeld met speciaal aangemaakte socialmedia-accounts van personages, zoals een account van een scholiere wiens pikante beelden online rondzwerven, het ex-vriendje met wie ze die beelden deelde en een jongen die veelvuldig seksfilmpjes van minderjarigen op zijn telefoon bekijkt. Tijdens het spel volgen de scholieren de politieverhoren van deze personages op een groot scherm. Afhankelijk van de spelkeuzes die de leerlingen maken, heeft de game verschillende uitkomsten. Samenwerkende partijen binnen dit project zijn de politie-eenheid Den Haag, welzijnsorganisatie Welzijnskwartier, Bureau Halt, Sociaal-TV en het Andreas College Katwijk.

Andere genomineerden
De jury koos de projecten uit 45 inzendingen die opvielen in hun frisse aanpak en doeltreffendheid. Naast Shitzooi zijn ook ‘Buurthelden’ uit Eindhoven en het ‘Retail Interventie Team’ uit Roermond genomineerd. Meer informatie: heinroethofprijs.nl.

Buurthelden
Een actieve groep tieners wordt in een half jaar opgeleid door de Eindhovense politie, verenigingen, jeugdwerkers, sportcoaches en andere hulpdiensten. De burgemeester van Eindhoven beëdigt hen. De jongeren vormen extra ogen, oren en handjes in hun wijken, waar soms al generaties lang sociale problemen spelen. De bedoeling van ‘Buurthelden’ is om de betrokkenheid en leefbaarheid binnen de wijken te vergroten.

Retail Interventie Team
Het ‘Retail Interventie Team’ in Roermond bestaat uit zeven medewerkers die doorlopend in verbinding staan met ondernemers, personeel, bewoners en bezoekers van de binnenstad. Het team ging in 2012 van start. Personeelsleden van winkels en horeca voelden zich niet altijd even veilig. Het team heeft deze situatie verbeterd. De aanpak bestaat uit extra surveillances, cameratoezicht, predictive profiling, een besloten app waarin de samenwerkende partners binnen het gebied elkaar op de hoogte houden, dagrapportages en veiligheidsoverzichten.

De prijs
Op 27 juni wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het jubileumcongres van het CCV in Utrecht. De winnaar ontvangt dan 10.000 euro voor de versterking van het project.

Winnaar 2017
In 2017 won koffiebar ‘Heilige Boontjes’ uit Rotterdam de prijs. Binnen dit leer-werktraject krijgen ex-gedetineerde jongeren tot 27 jaar een perspectief op de arbeidsmarkt aangeboden. Ze gaan werken in de koffiebar, branderij of bij de online verkoopafdeling. Initiatiefnemers van deze aanpak zijn een jeugdwerker en een politieman.

Comments

comments

DELEN