Op zaterdag 25 mei is een nieuwe modeltreinbaan geopend op het terrein van Stoomtrein Katwijk Leiden. Precies twee jaar lang hebben vijf vrijwilligers in weer en wind gewerkt aan een modelbaan voor de ingang van het museum.

Peter Soonius van het museum is trots, ‘het is een hele bijzondere dag, want wij gaan onze LGB-baan openen. LGB staat voor modelbanen op een schaal van 1 op 22,5. Juist de maat die kinderen erg leuk vinden.’

Twee jaar bouwen
Twee jaar geleden zijn ze begonnen met bouwen. Eerst met het leggen van de fundamenten en het uitleggen van het treinplan. Vervolgens is twee jaar gedaan om een landschap in te bouwen en te zorgen dat alle bedrading passend is.

De grootste technische uitdaging moet nog komen voor de vrijwilligers, ‘we zijn nu zover dat we kunnen rijden. Dat rijden doen we analoog, maar uiteindelijk zouden we graag digitaal wil rijden. Dan kun je meer treinen tegelijk laten rijden.’ Onder de grond ligt nu al zo’n vier kilometer kabel te wachten op de aansluitingen.

Enorme verzameling
De afgelopen jaren heeft Stoomtrein Katwijk Leiden een enorme verzameling LGB-materiaal verzameld. Ter gelegenheid van de opening waren diverse modeltrein eigenaren uitgenodigd om hun hobby te laten zien aan de bezoeker.

Op Hemelvaartsdag zijn er bij Stoomtrein Katwijk Leiden ‘voetplaat ritten’. Dat betekent dat mensen die het leuk vinden een klein stukje mee mogen rijden op een echte stoomlocomotief. Hemelvaartsdag is namelijk Nationale Stoomtreindag.

Comments

comments

DELEN