Ruim 40 vmbo-leerlingen van Vakcollege Rijnmond kregen op 23 mei jl. een bijzonder kijkje achter de schermen in de haven van IJmuiden. Het internationale visbedrijf Cornelis Vrolijk opende haar deuren voor een speciale stagedag, met als doel de Katwijkse leerlingen kennis te laten maken met de sector. Voor deze grootscheepse Bliksemstage sloeg het bedrijf de handen ineen met JINC, een maatschappelijke organisatie die jongeren op weg helpt naar werk.
 
Goede werknemers binnen hengelen wordt voor Cornelis Vrolijk steeds moeilijker. Jongeren kiezen veelal niet voor de visserij omdat ze simpelweg geen beeld hebben bij wat het werk inhoudt. Jammer, want die wereld is interessant en zit vol afwisseling; met technisch innovatieve schepen die hun diepgevroren vis lossen in de haven en het proces van verwerking, logistiek en distributie dat volgt.
 
Bliksemstage
Mede om deze reden sloot de rederij en visverwerkingsbedrijf zich enkele jaren geleden aan als partner bij JINC, een non-profitorganisatie die samen met het onderwijs en bedrijfsleven strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren. Cornelis Vrolijk ontvangt geregeld leerlingen uit omliggende wijken met sociaal economische achterstand voor Bliksemstages. Met deze speciale Bliksemstage-editie richt zij zich echter op jongeren uit een andere regio. “Van oudsher is regio Katwijk een visserijgemeenschap en wij willen graag de jongeren uit deze regio blijven interesseren voor deze mooie bedrijfstak”, aldus Cornelis Vrolijk.
 
Handen uit de mouwen
De leerlingen uit Katwijk konden vandaag van dichtbij ervaren wat de visserij allemaal te bieden heeft. Een gewone schooldag was het zeker niet. Onder leiding van de schipper en zijn bemanningsleden kregen de leerlingen een rondleiding aan boord, waarna ze vervolgens zelf de handen uit de mouwen mochten steken in het keurlokaal. Ze gingen aan de slag met het controleren van de kwaliteit van de vis en het herkennen van de verschillende vissoorten. “Ik heb heel veel nieuwe dingen gezien vandaag. Ik wist niet dat er zoveel techniek op het schip was!”, vertelt de dertienjarige Dano.
 
Win-win
Cornelis Vrolijk heeft de jongeren vandaag laten zien welke én hoeveel mogelijkheden de visserij voor hen biedt. Het visbedrijf heeft op haar beurt kennis kunnen maken met toekomstige werknemers. Sanne Berlemon, projectmedewerker van JINC Kennemerland: “Cornelis Vrolijk heeft de ogen bij de leerlingen geopend en echt bewezen hoe leuk het vak is. De leerlingen voelden zich als een vis in het water. Heel mooi om te zien dat op zo’n succesvolle dag als vandaag iedereen groeit met JINC.”

 

Comments

comments

DELEN