Een oproep namens alle oud-leerlingen

Duncan Lawrence, winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019. Janine Jansen, internationaal topvioliste. Armin van Buren, één van ’s werelds beste DJ’s. Nederlandse muzikanten die miljoenen mensen van muziek laten genieten, hen verbindt en inspireert. Als je ze ziet spelen, dan lijkt het wel alsof het bij zulke goede muzikanten vanzelf gaat. Alsof ze gewoon het geluk hebben gehad dat ze met een bijzonder talent geboren zijn. Talent hebben ze zeker, maar ze hebben dat talent tot bloei laten komen door muziekles te nemen, hard te studeren en naar school te gaan. Een muziekschool, en later, toen ze van muziek hun vak wilden maken, een conservatorium of rockacademie. Een plek om les te krijgen, andere muzikanten te ontmoeten, samen te spelen en elkaar te inspireren. Een leeromgeving met goede faciliteiten. Net zoals bij Muziekschool Katwijk.

Foto: Anneleen Schuitemaker

Ons verhaal
Wij stellen ons voor. Anneleen Schuitemaker: professioneel harpiste bij verschillende orkesten in binnen- en buitenland, o.a. remplaçant bij het Koninklijk speelde recent nog in de concertserie van K&O en op Rijnsburg Klassiek. Ambassadeur van stichting ‘Live Music Now’, die concerten organiseert voor mensen die vanwege een slechte gezondheid, handicap, armoede of andere omstandigheden niet in de gelegenheid zijn om naar concerten te gaan.

Foto: Oukje den Hollander

Oukje den Hollander: professioneel zangeres en actrice, trad op in zalen als de Leidse Schouwburg en het Concertgebouw en heeft onlangs haar eerste CD opgenomen i.s.m. dichter Ilja Pfeijffer, staat momenteel op de planken met Ode aan de twijfel van KASSETT en zingt in september in de concertserie van K&O. Wij zijn oud-leerlingen van Muziekschool Katwijk en hebben inmiddels een start gemaakt met een veelbelovende professionele carrière. Net als onze beroemde collega’s, hebben wij heel veel baat gehad bij een plek waar wij onze talenten tot bloei konden laten komen, waar we les kregen van bevlogen, gekwalificeerde docenten, waar we samen hebben leren spelen en podiumervaring hebben opgedaan. Een plek om naar toe te gaan, een thuis voor ons talent. Muziekschool Katwijk.

Oud-leerlingen muziekschool
Er zijn veel oud-leerlingen van Muziekschool Katwijk die, net als wij, met veel enthousiasme het vak zijn ingegaan. Zij treden op, geven muziekles op een muziekschool, in de klas of bij een muziekvereniging, zijn actief als componist, songwriter of producer. Mark van der Laaken, Koen van der Plas, Alex Ouwehand, Lydia van den Bosch, John Haasnoot, Colin Heemskerk, Alex Spek, Marinda Kusters, Robert Buckert, Gerda Schoneveld, Dirkjan Boer, Denise van Leeuwen en zo nog meer. Veel van hen geven op dit moment muziekles op de basisscholen in Katwijk, op de muziekschool, of bij één van de  muziekverenigingen.

Trots
Het college van B&W mag heel blij zijn met deze muzikanten! Want als je iets met muziekonderwijs wilt, dan heb je toch echt docenten nodig die de lessen geven. En wat is er nou mooier als dat mensen zijn die uit de eigen gemeenschap komen en hun talent op de lokale muziekschool hebben ontwikkeld ? Heel Katwijk mag blij zijn met alle muzikanten die de muziekschool heeft voortgebracht. Of ze nou van muziek hun vak hebben gemaakt, of als amateur een bijdrage leveren aan een bloeiend lokaal muziekleven. Katwijk verdient het dat deze muziekschool gekoesterd, beschermd, ondersteund en behouden blijft.

Verbinding
In ons werk als muzikant ervaren wij dagelijks de sociale en maatschappelijke impact van muziek. Muziek is een internationale taal die mensen verbindt. Of het nou de opera van Berlijn is, of de podia in Katwijk en omgeving. Tijdens de muzieklessen op school, het zingen van het Volkslied voor een sportwedstrijd, in de kerk, of tussen de schuifdeuren: muziek brengt mensen samen en geeft betekenis aan wat wij delen. De waarde daarvan is niet in geld uit te drukken.

Verantwoordelijkheid
Nederland kent geen wet- en regelgeving voor muziekonderwijs. In de meeste landen om ons heen is er een stelsel van muziekscholen, een wet die ervoor zorgt dat alle burgers van zo’n basisvoorziening gebruik kunnen maken, zijn de tarieven betaalbaar en de arbeidsvoorwaarden voor muzikanten en muziekdocenten op orde. In Nederland is het muziekleven wat dat betreft kwetsbaar. Of een gemeente wel of niet een muziekschool ondersteunt, is helemaal de keuze van de lokale politiek. De verantwoordelijkheid voor het in stand houden van dit gedeelte van de culturele infrastructuur ligt dus in handen van gemeenteraden.

42 jaar
De gemeenteraad van Katwijk heeft 42 jaar geleden besloten een muziekschool op te richten. De school heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld als een professionele organisatie die actief is in het vrije tijdsonderwijs (muzieklessen op een instrument), op alle basisscholen, het voortgezet onderwijs, en als samenwerkingspartner met allerlei maatschappelijke organisaties. De muziekschool is een kweekvijver voor talent, of dat nu groot of klein is. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dezelfde gemeenteraad 42 jaar later zou besluiten om die school op te heffen. Het zou een stuk stiller worden in Katwijk en wij vragen ons af wie er later ‘toegankelijk muziekonderwijs’ zou moeten geven als je zelf je talenten geen kans geeft.

Oproep
Bij ons is het op de muziekschool begonnen. Dat kunnen duizenden oud-leerlingen ons nazeggen. Het zal toch niet zo zijn dat de gemeenteraadsleden straks kunnen zeggen: en bij ons is het geëindigd … Daarom doen wij een dringende oproep aan de lokale politiek, namens alle oud-leerlingen: laat Muziekschool Katwijk bestaan!

 

Comments

comments

DELEN