Wat was dat een mooie foto op de voorpagina van de Katwijksche Post, vorige week, met een bellenblazende wethouder Jacco Knape samen met de Zeemeermin. Ik moest op een of andere manier toch even denken aan de jaloersmakende financiële reserve van de gemeente Katwijk die, net als zeepbellen, uit elkaar is gespat.

Natuurlijk is er ook reden om externe factoren aan te wijzen zoals de drie decentralisaties, met de Jeugdzorg als belangrijkste boosdoener, maar de voornaamste ‘schuldigen’ voor de financiële problemen is toch echt de gemeenteraad. De gemeenteraad? Ja, de gemeenteraad want dit bestuursorgaan beschikt over het budgetrecht. In de afgelopen jaren is er genoeg aanleiding geweest om als gemeenteraad, in de lijn van het dualisme, de eigen rol te pakken en op de rem te trappen. Daarvoor is vaak genoeg niet gekozen en met de ‘externe factoren’ zoals de drie decentralisaties had ook anders omgegaan kunnen worden.

Er is in Katwijk flink met zorggeld gesmeten omdat de raad in meerderheid vond dat lokaal een bepaald niveau in stand moest worden gehouden. Dat is natuurlijk een keuze maar men had ook iets slimmer om kunnen gaan met deze drie Rijksbezuinigingen die ‘decentralisaties’ worden genoemd. Klagen dat er minder rijksgelden binnenkomen is mij toch iets te makkelijk.

De oppositiepartijen moeten ook even in de spiegel kijken. Vaak genoeg is gevraagd om nieuw beleid bij het college en zijn moties en amendementen aangenomen met een prijskaartje. De financiële consequenties doorzien van raadsvoorstellen is een kunst gebleken en dan moet je als oppositie toch uitkijken met kwalificaties als ‘bizar en ongehoord’. De reden dat bezuinigd moet worden is toch vooral dat er teveel geld is uitgegeven (teveel ‘zeepbellen’!) en daar zat de oppositie ook bij.

De kunst is om in ‘goede tijden’ net zo scherp naar je (structurele) uitgaven te kijken als in minder goede tijden. Nu het tijd is om maatregelen te nemen is het denk ik vooral goed om correcties aan te brengen daar waar de afgelopen jaren bovengemiddeld veel geld naar toe is gegaan. Een iets bredere blik dan nu het geval is, lijkt me dan passend. Een ding is in ieder geval zeker. Als de zeepbel van gratis parkeren op zondag uiteenspat hebben de coalitiepartijen dat aan zichzelf te danken.

Comments

comments

DELEN