KATWIJK – De gemeenteraad heeft vrijdag en zaterdag een bezoek gebracht aan de Duitse stad Siegen. Ruim vijftig jaar geleden is de band tussen Siegen en Katwijk ontstaan, toen nog tussen de voormalige gemeenten Geisweid en Rijnsburg. Mondiale ontwikkelingen, Europese regels en lokale uitdagingen hebben tijdens het bezoek tot veel gesprekken geleid.

Centrum
Net als Katwijk heeft Siegen investeringen gedaan om het centrum aantrekkelijker te maken. De rivier de Sieg, die de stad haar naam geeft, speelt hierbij een belangrijke rol. Tijdens een stadswandeling heeft de delegatie uit Katwijk kennis genomen van het resultaat.

Digitale ondersteuning voor gezondheidszorg
Siegen is een stad van ruim honderdduizend inwoners, met een universiteit waar bijna twintigduizend studenten een studie volgen. Een van de onderzoeksinstellingen is volop bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden om met digitale middelen zorgverleners zoals huisartsen te ondersteunen. Dit is nodig omdat door een afnemend aantal huisartsen de zorg in gevaar kan komen. De universiteit streeft voor deze onderzoeken naar samenwerking in andere Europese landen.

Versterking van de stedenband
Er bestaan al lange tijd warme banden tussen Siegen en eerst Rijnsburg en later ook Katwijk. Burgemeester Visser: ‘Tijdens het bezoek hebben we gezien dat er in de politieke thema’s veel overeenkomsten zijn en dat we van elkaar kunnen leren. Stadsontwikkeling, duurzaamheid en gezondheidszorg in combinatie met vergrijzing zorgden voor goede discussies. De culturele verschillen vormden geen drempel, maar maakten het gesprek juist interessant. Het is mooi als dit bezoek wordt gevolgd door de uitwisseling van inwoners en organisaties. Er is interesse bij muziekverenigingen en koren in onze gemeente om in Siegen de stedenband vorm te geven”‘

Comments

comments

DELEN