Foto: werkoverleg met een aantal vrijwilligers in het toekomstige bezoekerscentrum

KATWIJK – Na drieënhalf jaar van voorbereidingen, kon voorzitter Peter Korbee van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg op maandag 24 juni jl. eindelijk de sleutel van de voormalige telefooncentrale van het vliegveld in ontvangst nemen. Sindsdien is een kleine groep vrijwilligers regelmatig in het gebouw bezig om het gereed te maken voor de nieuwe bestemming. Langzaam verandert “gebouw 250” van een jarenlang leegstaande telefooncentrale in een bezoekerscentrum.

Sinds de stichting de sleutel in bezit heeft, wordt er regelmatig in het gebouw geklust. Achtergebleven meubilair en oude schakelkasten die geen functie meer hadden zijn afgevoerd en oude vloerbedekking is verwijderd. Vervolgens ging het schilderwerk van start en waar nodig werden panelen in het systeemplafond vervangen. Er moeten nog wat reparaties aan de vloeren worden gedaan en daarna zullen alle ruimtes in het gebouw van een laminaatvloer worden voorzien. De verlichting in het gebouw zal worden uitgebreid met rails met LED tentoonstellingsverlichting.

Zodra al deze werkzaamheden zijn afgerond, begint de tweede fase: het inrichten van het bezoekerscentrum. “We hebben er bewust voor gekozen om geen tijdsdruk op dit project te zetten, dus we hebben ook nog geen datum geprikt waarop het bezoekerscentrum open gaat voor publiek,” zegt voorzitter Peter Korbee. “We willen echt iets goeds en iets moois neerzetten en daar nemen we de tijd voor.” De stichting wil belangstellenden in september wel alvast een keer de gelegenheid geven een kijkje in het gebouw te nemen. In het kader van Open Monumentendag 2019 opent het toekomstige bezoekerscentrum op zaterdag 14 september voor één dag de deuren. In één van de ruimtes zal dan een bescheiden pop up tentoonstelling worden ingericht.

De stichting krijgt veel steun van de gemeente Katwijk, een aantal fondsen, diverse sponsors en tientallen donateurs. Wilt u de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg ook financieel ondersteunen? Dan kunt u zich aanmelden als donateur. De minimum donatie is vastgesteld op een bedrag van € 10,00 per jaar (meer mag natuurlijk altijd). Ook kan de stichting de hulp van vrijwilligers op allerlei gebied goed gebruiken: mensen die de collectie onderhouden en beheren, gastheren en -vrouwen die in de toekomst het bezoekerscentrum kunnen bemannen, mensen die onderhoud kunnen verrichten in en om het gebouw, mensen die zitting willen nemen in het bestuur of in een van de commissies die de stichting gaat opzetten, noem maar op. Bent of kent u iemand die voor de SHVV werkzaamheden kan en wil verrichten, dan kunt u zich aanmelden via historie@vliegveldvalkenburg.nl.

Comments

comments

DELEN