Met recordtemperaturen diensten draaien op het strand. In Katwijk en Noordwijk gebeurt dat in het reguliere politie-uniform. Het ‘oude’ stranduniform mogen agenten niet meer dragen, tot ergernis van onder andere vakbond ACP.

De ACP roept leidinggevenden op om ruimte te geven voor kleine aanpassingen. De ACP heeft een melding gedaan bij de Inspectie van SZW. Die heeft laten weten daarmee aan de slag te gaan.

De inspectie heeft de mogelijkheid om in te grijpen als de gezondheid en veiligheid op de ‘werkvloer’ in het geding is. Ook als de temperaturen stijgen, is het werken in uniform ‘part of the job’. ‘Maar we weten uit intern Veilig en Gezond Werken-advies ook dat het tenue niet is gemaakt voor langere, warme periodes zoals die waar we nu mee te maken hebben.’

Een rapport noemt daarbij specifiek het ‘onaanvaardbaar groot risico’ op warmtestuwing. Met name door het veiligheidsvest kan de warmte niet meer weg. De ACP doet een beroep op het gezond verstand van leidinggevenden. ‘We willen niet dat collega’s onwel worden. Er is vaak de mogelijkheid om soepel met het uniform om te springen en in verschillende teams gebeurt dat ook. Daar is bijvoorbeeld het schoeisel en de lengte van de broek tijdelijk aangepast.’

Comments

comments

DELEN