VALKENBURG – In Valkenburg is de bouw van start gegaan van een nieuwe loods voor motorlocomotieven bij de Stoomtrein Katwijk Leiden. Het gebouw moet in mei volgend jaar  in gebruik worden genomen. De nieuwe loods is het tiende gebouw dat de Stoomtrein Katwijk Leiden realiseert in recreatiegebied Valkenburgse Meer.

Dankzij een subsidie van Fonds 1818 en een legaat van de heer Leeman uit Leiden kan deze loods gebouwd worden. Vrijwel al het werk wordt door een kleine groep van de in totaal 125 vrijwillige medewerkers uitgevoerd. Het is de tweede loods die specifiek bestemd is voor de grote collectie motorlocomotieven van de Stoomtrein Katwijk Leiden. Zij wordt recht tegenover de eerste loods gebouwd. Tussen beide loodsen ligt een zogenaamde traverse om de locomotieven in de loodsen te kunnen rangeren.

Grootste smalspoormuseum ter wereld
Nog dit jaar wordt de 100e locomotief in de collectie verwacht. Met de grote collectie rijdend materieel en faciliteiten is de Stoomtrein Katwijk waarschijnlijk inmiddels het grootste smalspoormuseum in de wereld geworden.

Volgend jaar viert de organisatie haar 50 jarig bestaan.

Comments

comments

DELEN