Het Valkenburgse pontje slaat op Nationale Monumentendag een brug naar het verleden. De eeuwenoude veerverbinding is op zaterdag 14 september het varend middelpunt van een manifestatie op het plein naast het Wapen van Valkenburg. Op deze plek wordt het Katwijkse programma van Open Monumentendag geopend door burgemeester Cornelis Visser en wordt ook de Valkenburgse Pontkoek geïntroduceerd.

Er zijn verschillende aanleidingen om het pontje dit keer centraal te stellen op dit evenement. Het is precies 400 jaar geleden dat de Staten van Holland op verzoek van de Heer van Valkenburg onenigheid over de tarieven van het veer moesten beslechten. Maar ook meer recent is er een bescheiden mijlpaal te vieren: precies een half jaar geleden werd de fietsbrug tussen de wijken ‘t Duyfrak (Valkenburg) en Nieuw Rhijngeest (Oegstgeest) geopend. Als er in die afgelopen zes maanden iets duidelijk werd, is het wel dat het pontje door deze gebeurtenis nauwelijks aan populariteit heeft ingeboet.

Programma
Voor de stichting Het Valkenburgs Pontje, de vereniging Oud Valkenburg en het comité van Open Monumentendag was dit aanleiding om een aantrekkelijk programma samen te stellen. Na de officiële opening van het evenement om 10.00 uur is het plein naast voormalig café Het Wapen van Valkenburg veranderd in een knusse dorpsmarkt met veel activiteiten. Zo worden er oude ambachten gedemonstreerd, staan er werkende stoommachientjes opgesteld en is er een fotopresentatie over de historie van de pont. Om 11.00 en 14.00 uur treden twee Shantykoren op.

Het pleintje wordt op Open Monumentendag omgeven door oude schuiten, maar ook hier is de pont weer de absolute blikvanger. De monumentale oude pont – normaal alleen op zijn ligplaats in het haventje te bewonderen – wordt weer ingezet om op spierkracht passagiers van en naar Valkenburg over te zetten. Dat is in elk geval van belang voor een ander onderdeel van het programma: een rondwandeling pont-brug-pont, die ook buiten Monumentendag steeds populairder wordt.

Pontkoek
In samenwerking met de eigenaren van het Wapen van Valkenburg worden koffietafels verzorgd, waarbij ongetwijfeld ook de inwendige mens niet wordt vergeten. Na deze Monumentendag kan aan het rijtje Katwijkse knip, Deventer koek, Bossche Bol en Limburgse vlaai namelijk ook de Valkenburgse Pontkoek worden toegevoegd. Het voedzame baksel is ontwikkeld door Bakkerij Den Dulk, die zowel bij de pont als bij de nieuwe brug een filiaal heeft. Ook de Pontkoek verbindt!

Het programma van Open Monumentendag bij het pontje duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

 

 

 

Comments

comments

DELEN