Op zaterdag 7 december 2019 kwamen de mensen, via een pad met honderden lichtjes, in de aula van begraafplaats Duinrust bij elkaar voor de eerste WereldLichtjesDag in Katwijk. De aula was sfeervol aangekleed en binnen korte tijd was deze tot het laatste plaatsje gevuld met ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s,  die leven met het verlies van een kind. We kwamen samen om te luisteren, te gedenken en de namen te noemen van de kinderen die zo gemist worden.

Via woorden van herinnering en een gedicht, het lied Precious Child wat bij WereldLichtjesDag behoort, staken we de kaarsen aan voor van hen die zo worden gemist. Voorin de zaal stond een witte boom. In het begin van de avond nog leeg, maar bij het noemen van iedere naam verscheen er een hartje in de boom met de naam van het kind erop. Een zeer indrukwekkend moment waar bijna honderd namen werden genoemd. Onder het noemen van de namen was er zachte muziek.  Deze ceremonie werd afgesloten met een leeg hartje voor alle jongens en meisjes die niet bij namen waren genoemd deze avond, maar die net zo erg gemist worden.

Daarna ontving iedereen een kaarsje en met dat kaarsje in de handen vormde zich een lange stoet van families en veel kinderen naar de begraafplaats. Een lange laan van vele lichtjes, vuurkorven en fakkels begeleiden ze naar het kindermonument. Hier werd ter nagedachtenis aan deze eerste WereldLichtjesDag in Katwijk een boom geplant. Een boom die in het voorjaar zal gaan bloeien en als een teken van hoop bij de kindergraven staat. De kaarsjes die iedereen had ontvangen werden door de ouders, familieleden bij het graf van hun kind of bij het kindermonument gezet. Een moment waarop er mooie gesprekken ontstonden waarbij het verdriet, maar ook de trots en de liefde voor de kinderen voelbaar was.

Na afloop was er veel dankbaarheid, opluchting en ruimte om verdriet en herinneringen met elkaar te delen in de aula. Weer even je kind dat er niet meer is in het middelpunt kunnen zetten, weer even stil mogen staan bij het gemis, de pijn en het verdriet werd zeer gewaardeerd.

Het team Wereldlichtjesdag Katwijk dankt iedereen die ons een warm hart hebben toegedragen.

 

Comments

comments

DELEN