In 2020 bestaat Stoomtrein Katwijk Leiden 50 jaar. Een halve eeuw geleden hebben enkele stoomenthousiastelingen in de Katwijkse duinen de basis gelegd voor het huidige smalspoormuseum aan het Valkenburgse Meer in Katwijk.

Grootste collectie smalspoor
In vijf decennia hebben zij de grootste smalspoorcollectie van de wereld bijeen gebracht, zijn talloze restauraties uitgevoerd in de eigen werkplaats en is naast een museum een buitenmuseum gerealiseerd waar stoomlocomotieven van een historisch station vertrekken en waar ook talloze diesellocomotieven pruttelend hun werk doen. Onlangs is de 100e locomotief aan de collectie toegevoegd. Voorwaar een enorme prestatie als u bedenkt dat bij stoomtrein Katwijk Leiden al het werk door vrijwilligers wordt uitgevoerd.

Trouwe vrijwilligers
Het restaureren van honderd jaar oude stoomlocomotieven of diesellocomotieven, die soms al 90 jaar geleden zijn gebouwd, vraagt veel technisch inzicht, maar vooral ook veel vakmanschap. Veel onderdelen moeten handmatig worden nagemaakt aan de hand van het defecte of versleten onderdeel of van originele bouwtekeningen. Daar moet je dus wel een bevlogen vakman voor zijn. En dat zijn ze bij Stoomtrein Katwijk Leiden. Zo bevlogen dat er zelfs drie vrijwilligers volgend jaar een halve eeuw vrijwilliger zijn. Twee van deze mannen zijn als jongens van 14 jaar al gaan helpen in de duinen. Onze hoofdrolspeler, Peter Lammens, was destijds 36 jaar toen hij als stoom enthousiast de kans aangreep te kunnen gaan rijden in Katwijkse duinen. En nu 50 jaar later is deze krasse knar, met de uitstraling van een energieke 70 jarige, nog steeds betrokken bij Stoomtrein Katwijk Leiden. Hij is nog steeds actief in de werkplaats met restauratiewerkzaamheden, rijdt op een stoomlocomotief, bezoekt met andere vrijwilligers spoorwegmusea in binnen- en buitenland en verzamelt al jaren oude blikken spoor 0 treinen van beroemde merken als Märklin, Hornby en Bing. Naast deze “gouden” vrijwilligers loopt er nog een leger rond van vrijwilligers die al meer dan 45 jaar vrijwilliger zijn. En bij enkele van hen is het stoomvirus overgeslagen op hun kinderen.

Peter Lammens ontmoeten
Tussen Kerst en nieuwjaar is het museum geopend voor winterritten. Buiten kunt u een rit maken met de dampende stoomlocomotief. In het museum krijgt een oliebol met warme chocomel of een glas Glühwein. Tussen de treinen in het museum staat een enorme modelbaan opgesteld waar zijn antieke speelgoedtreinen, die ook al 80 of 90 oud zijn, rondrijden. Dit is een unicum omdat deze kostbare blikken treinen doorgaans alleen in vitrines te bewonderen zijn van musea. Peter, en enkele van zijn vrienden, willen hun modellen laten zien zoals ze bedoeld zijn. Rijdend over de blikken rails. En Peter zelf, hij ademt nog net geen stoom, kan gepassioneerd vertellen over deze modeltreinen, stoomtreinen en trams. Over zijn jeugd in Den Haag. Kortom: een fantastisch item voor een reportage in de krant of een item op de televisie.

Peter Lammens legt dinsdagmiddag 24 december a.s. de laatste hand aan zijn modelbaan. Verder kunt u hem treffen, op afspraak via ondergetekende, op vrijdag 27, zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 december tijdens de winterritten. Tijdens deze vier dagen rijdt buiten ook de stoomtrein.

 

Comments

comments

DELEN