Op zaterdag 7 december 2019 werd voor de 11e keer het traditionele Schafeltennistoernooi gespeeld op Sportpark de Krom. Het toernooi vond plaats bij tafeltennisvereniging Rijnsoever. De eerste prijs werd weggekaapt door Midas Ratsma. De winnaar neemt een jaar lang de 63 cm hoge wisselbeker mee naar huis.

Voor de tafeltennissers van tafeltennisvereniging Rijnsoever komt er maar één woord in aanmerking om gekozen te worden tot woord van het jaar 2019. Natuurlijk is dat het woord Schafeltennis. Een schitterende samentrekking van schaken en tafeltennis. Daarmee zou het woord een waardige opvolger zijn van  Bokkeerfries (2018), Appongeluk (2017), Treitervlogger (2016) en Sjoemelsoftware (2015). In een verder verleden hadden we Zeilmeisje en Bokito. Het Zeilmeisje zal inmiddels wel een volwassen Zeilvrouw zijn geworden. Maar de tafeltennissers zijn er allemaal niet van onder de indruk. Voor hen is er maar één woord dat kan winnen: Schafeltennis.

Schafeltennis is een complexe sport. Het is een combinatie van denkvermogen en inzicht bij het schaken en het fysieke element van tafeltennis. Het is ontzettend lastig om continu op hoog niveau te presteren. Het toernooi wordt sinds 2008 gespeeld.

Afgelopen zaterdag trok Midas Ratsma na zeven spannende ronden aan het langste eind. Nummer twee Gunnar Sieber en nummer drie Hans van de Pol volgden op gepaste afstand. Hans van de Pol is lid van tafeltennisvereniging Rijnsoever uit Katwijk. Het was voor het eerst in 12 jaar dat een Katwijker het podium bereikt heeft van dit landelijke toernooi. Een uitstekende prestatie van Van de Pol. Omdat de winnaars van de vorige twee edities ontbraken lag de strijd helemaal open. Dat Ratsma won is achteraf goed verklaarbaar. Zijn schaakrating ligt rond de 2300. Kenners weten dan hoe laat het is. Die rating beloofde vooraf veel schaakpunten. Ratsma stond slechts één remise af en won al zijn overige partijen. Met tafeltennis speelt hij in de 3e klasse. Dat is geen top, maar wel voldoende om ook tafeltennispunten te verzamelen.

Het toernooi is altijd goed georganiseerd. Dat spreekt de deelnemers aan. Een vaste kern van spelers neemt in Juni deel aan het Nederlands kampioenschap in Zoetermeer en in December aan het Rijnsoever toernooi in Katwijk. In 2020 krijgen beide toernooien een vervolg.

Bij schafeltennis worden 7 ronden gespeeld waarin steeds 8 punten zijn te verdienen. De maximale score bedraagt dus 56 punten.

Uitslag Rijnsoever Schafeltennistoernooi:
1.Midas Ratsma 42 punten
2. Gunnar Sieber 36 punten
3. Hans van de Pol 34 punten
4. Enrico Mosca 33 punten
5. Govert van Klaveren 33 punten

Comments

comments

DELEN