Mooi om in de decembermaand iets te schrijven over verhalen vertellen. Zo net na Sinterklaas, waar we de kleintjes mogen vertellen over een paard, dat over de daken loopt met de Goed Heiligman op zijn rug. Of over de Pieten die links en rechts de schoorstenen inschieten om cadeautjes te bezorgen aan kinderen, die zoet zijn… Niet deze verhalen maar wel heel andere weerklinken in het Katwijks Museum. Het grootste verschil tussen de Sinterklaasverhalen en die van het museum is, dat de laatste voor 95% waar zijn. En die andere 5%? Die zijn er om u te laten glimschateren of het verhaal net even iets smeuïger te maken.

Velen kennen het Katwijks Museum aan de Voorstraat in Katwijk aan Zee. Voor sommigen nog een ‘verborgen parel’, voor anderen een open boek, omdat ze regelmatig over de drempel van het museum komen. Wat velen niet weten, is dat dit museum op vrijwilligers draait. En daar zit hem nu de crux. Vrijwilligers worden steeds schaarser. Daarmee komt de mogelijkheid om het Katwijks Museum open te houden en haar kwaliteit te behouden onder druk te staan.

Allereerst: wat is het Katwijks Museum. Het museum verbeeldt de geschiedenis van de beide Katwijken. Het Zeedorp wat uitbundiger dan het Rijndorp, maar beide voormalige Katwijkse kernen komen aan bod. De geschiedenis in de vorm van o.m. schilderijen, oudheidkamers en veel voorwerpen. Het omvat de geschiedenis vanaf de Romeinen tot aan het heden. Veel afwisseling en eigenlijk daardoor voor elk wat wils. De verzameling van het museum wordt ondersteund en uitgelegd door middel van een audiotoer. Maar het is veel leuker om naar de verhalen van de suppoosten te luisteren. Hiermee gaan de voorwerpen en de schilderijen veel meer leven.

Tja, voor zo’n museum zijn veel vrijwilligers nodig. Niet alleen als suppoost, maar ook achter de schermen als medewerker van de tentoonstellingscommissie, educatie, PR of de modelbouwgroep. Slechts een kleine opsomming van alles wat er allemaal mogelijk is. De lijst zou te lang worden als we ook spreken over de boekhouding, de digitalisering van de verzamelingen of de verslaglegging. Allemaal continue taken, die vrijwilligers doen. Soms zijn er ook eenmalige zaken, waar oproepkrachten voor gezocht worden.

Het is leuk verhalen te vertellen. Het is leuk om het juist mogelijk te maken, dat verhalen verteld kunnen worden en deze aan de man of vrouw te brengen. Allemaal taken, die nodig zijn.

Voelt u er iets voor om hoe dan ook actief te zijn in het museum, kom dan informeren in het museum of bel even met Leo Roosjen, 0638 293 277.

Comments

comments

DELEN