Wouter Jinssen en Corina Krijgsman uit Katwijk ontvangen dit jaar de Zwarte Tulp Prijs voor behoud en herbestemming van bollenschuren. De eigenaars krijgen de prijs voor de manier waarop zij de bollenschuur aan de Rijnstraat 6 in Katwijk aan de Rijn hebben gerestaureerd en voor de toekomst hebben behouden.

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt deze stimuleringsprijs al sinds 2003 jaarlijks uit aan de eigenaars van een bollenschuur, die het gebouw op een voorbeeldige manier hebben behouden of een nieuwe bestemming hebben gegeven.

De Zwarte Tulp Prijs bestaat uit een speciaal schildje voor aan de gevel. Dit zal op 13 december a.s. aan Wouter Jinssen en Corina Krijgsman worden uitgereikt door wethouder Jacco Knape van de gemeente Katwijk. De CHG-Werkgroep Bollenerfgoed zorgt daarnaast voor een fraaie oorkonde.

Restauratie met authentieke kenmerken
De bollenschuur aan de Rijnstraat is in 1894 gebouwd voor het bollenbedrijf van Albertus van der Gust. Het pand is vanaf 1902 gebruikt voor het bloembollenbedrijf van Dirk Parlevliet. Vanaf 1920 had Dirk Durieux er een aardappelhandel en was de bollenschuur ook het woonhuis van de familie Durieux. Sinds 2012 is de bollenschuur eigendom van Wouter Jinssen en Corina Krijgsman. Zij hebben de bollenschuur geheel gerestaureerd, met behoud van authentieke details en wonen er met hun gezin. Het pand is een gemeentelijk monument.

Waardevol bollenerfgoed
De Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG werkt al sinds 1997 aan behoud en herbestemming van bollenschuren en andere erfgoed van de bloembollencultuur in de Duin- en Bollenstreek. Mede door de Zwarte Tulp Prijs zien steeds meer overheden én eigenaren het belang in van behoud en herbestemming van bollenerfgoed. Meer informatie op www.bollenerfgoed.nl

Comments

comments

DELEN