De huisartsenposten in Voorhout, Leiden LUMC en Alphen aan den Rijn gaan zeer waarschijnlijk ’s nachts dicht. De huisartsenpost (HAP) Leiderdorp krijgt een regiofunctie. Met die maatregelen willen de huisartsenposten de nachtzorg beter organiseren. Door vanuit één locatie – Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp – met meerdere artsen en triagisten tegelijk te werken is meer afstemming mogelijk waardoor de zorg beter en veiliger wordt.

De zorg die de huisartsenposten nu in de nacht leveren verandert in het plan in de praktijk weinig, zegt Immie Boomgaardt, directeur van de samenwerkende HAP’s in de regio. ‘Iedereen die in de nacht belt, krijgt de zorg die nodig is. Dat kan zijn door een telefonisch advies, door een bezoek van de huisarts thuis of men komt naar de huisartsenpost. Dat is volgens het plan vanaf volgend jaar, alleen voor de nacht, de locatie Leiderdorp. Als er in de nacht echt iets aan de hand is, dan is men in Leiderdorp direct op de goede plek omdat er een SEH, een ziekenhuis en een apotheek beschikbaar is.’ Voor 90 procent van de inwoners in de regio blijft de HAP ook bij deze plannen binnen de landelijk vastgestelde aanrijdtijd van 30 minuten bereikbaar.

HAP LUMC
In de avonden en in de weekenden overdag blijven alle drie de HAP’s in de regio (Leiderdorp, Voorhout en Alphen aan den Rijn) open. De HAP in het LUMC in Leiden wordt verplaatst naar de locatie in Leiderdorp, bij Alrijne Ziekenhuis.

De huisartsenposten houden nog wel een slag om de arm. De plannen van de huisartsenposten worden getoetst aan een ‘regiovisie’ voordat er een definitief besluit genomen wordt. Daarnaast volgen de huisartsenposten de stappen volgens de Algemene Maatregel van Bestuur Acute Zorg van het ministerie van VWS.

De definitieve besluitvorming zal rond juli plaatsvinden.

Comments

comments

DELEN