Gevoel speelt een rol rondom de plannen van de “nieuwe Belbus”. Dat bleek afgelopen donderdag in de raadsvergadering. Niet alleen bij het college en gemeenteraad, ook bij de oud-gebruikers van de Belbus. “Het “vroeger was het beter” en “alles veranderd zomaar” werkt daarbij wellicht mee. Gevoel. We hebben er wel mee te maken en dus moeten we daar iets mee doen. Want een slecht gevoel over nieuwe plannen zorgt bij voorbaat voor een 1-0 achterstand voor dat plan”, aldus Leon Krijgsman tijdens zijn betoog.

Katwijk rijdt, Katwijk rijdt mee en Katwijk fietst. Het plan voor een nieuwe lokale vervoersvoorziening. Maar bij de oudere doelgroep horen wij nog steeds “Maar de belbus dan?”. Hart Voor Katwijk legt dit plan dan ook aan deze mensen uit  als ‘de nieuwe belbus’. ‘What’s in a name?’ In dit geval een heleboel. We merken minder weerstand en meer interesse. Daar ligt, volgens HVK, dan ook een belangrijke taak. Communicatie, uitleg en duidelijkheid. We leven in een maatschappij vol afkortingen en Engelse termen die een heleboel mensen als vanzelfsprekend aannemen. Maar een heleboel mensen ook niet. Wees daarom duidelijk.

In eerste instantie stond Hart Voor Katwijk sceptisch tegenover het plan. Juist door het feit dat de afhankelijkheid van vrijwilligers in dit plan groot is. Vrijwilligers zijn tegenwoordig niet makkelijk te vinden en vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. De continuïteit van voldoende inzetbare mensen moet toch op de een of andere manier geborgd worden. Inmiddels heeft de wethouder ons voordeel van de twijfel gekregen. Als dit plan wordt geïmplementeerd, eerst in kleinschalige vorm aangevuld met de regiotaxi, is de continuïteit gewaarborgd. Ook de twijfel rondom vrijwilligers is afgenomen. Voor wat betreft de discussies over reanimatie, VOG en klantvriendelijkheid: Er zijn tegenwoordig ook voor vrijwilligers  hoge voorwaarden en eisen.

De gemeenteraad moet nu niet op de stoel gaan zitten en alles tot in detail regelen. Dat neigt naar wantrouwen tegenover de sociaal ondernemer die het plan uit moet gaan voeren. Hart Voor Katwijk heeft bij de wethouder er wel op aangedrongen een weloverwogen keuze te maken wat betreft de sociaal ondernemer. Affiniteit met de doelgroep is belangrijk. Misschien wel belangrijker dan het al beschikken over een grote organisatie al dan niet met vrijwilligers. Al met al willen wij dit plan een serieuze kans geven en zien we die kansen ook. Een nieuwe belbus die in Katwijk rijdt.

Bron foto: https://www.hartvoorkatwijk.nl/

Comments

comments

DELEN