Loden waterleidingen; ze staan de afgelopen dagen flink in het nieuws. In Katwijk is inmiddels ook aandacht voor de verouderde waterleidingen. Het CDA stelde eerder vragen, en de gemeente heeft – samen met de GGD – informatie gepubliceerd wat er nu precies aan de hand is.

Uit loden waterleidingen kunnen hele kleine looddeeltjes loskomen en zo in het drinkwater terechtkomen. Omdat lood ongezond is voor jonge kinderen, adviseert de GGD loden leidingen te vervangen. In sommige situaties kan te veel lood in kraanwater voorkomen. Lood kan in het drinkwater komen door loden leidingen in huizen gebouwd voor 1960 en de eerste drie maanden bij nieuwe kranen en waterleidingen.

Lood in kraanwater kan bij ongeboren kinderen, flesgevoede zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar leiden tot een lagere intelligentie.

Adviezen bij loden leidingen
Het belangrijkste advies is om loden leidingen te vervangen (of te laten vervangen door de verhuurder). Zo lang dat (nog) niet gebeurd is, gelden de volgende adviezen

– Zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar krijgen het advies flessenwater uit de winkel te gebruiken in plaats van kraanwater. Dit geldt ook voor het aanmaken van bijvoorbeeld flesvoeding, limonade, thee en soep en bij het bereiden van voedsel dat veel water opneemt.
– Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen kraanwater gebruiken, zolang het niet heel veel is (maximaal zo’n 1 liter voor kinderen tot 2 liter voor volwassenen). Daarbij moet het water na lange stilstand (ongeveer 8 uur) wel eerst 2 minuten worden doorgespoeld. Als kinderen en volwassenen meer water drinken dan hiervoor is aangegeven, is het advies om flessenwater te gebruiken.

Adviezen bij nieuwe kranen of waterleidingen
• Bij een nieuwe kraan: laat de kraan bij elk gebruik voor consumptie eerst 10 seconden doorlopen.
• Bij nieuwe waterleidingen: laat de kraan eerst 2 minuten doorlopen als de leiding lang (ongeveer 8 uur) niet is gebruikt.

Voor zowel nieuwe kranen als nieuwe leidingen geldt dat na 3 maanden het lood nagenoeg verdwenen is. Het drinkwater uit de kraan en leidingen is daarna zonder doorspoelen voor iedereen te gebruiken.

Comments

comments

DELEN