Dat er maatregelen nodig zijn om het zwemwaterkwaliteit in Katwijk te verbeteren is inmiddels wel duidelijk. Maar welke maatregelen kunnen en welke werken het beste? Dat gaat de gemeente onderzoeken.

Halverwege vorige maand werd duidelijk dat het zeewater in Katwijk ernstig in gevaar is. Het serieuze risico bestaat dat Rijkswaterstaat een permanent negatief zwemadvies kan opleggen met eventueel een zwemverbod. De uitwatering zorgt voor ziekteverwekkende bacteriën als er wordt gespuid vanuit het Willem-Alexandergemaal. ‘Door klimaatverandering treden weersextremen, zoals hevige neerslag, steeds vaker op. Dit is direct merkbaar in de toenemende frequentie van riooloverstorten èn de meetbare slechtere waterkwaliteit in zee bij Katwijk.’

Oplossingen
De gemeente gaat samen met Rijnland en Dunea kijken naar mogelijke oplossingen voor het probleem. Overigens is het probleem al jaren bekend, maar is er nooit wat gedaan. Er waren geen financiële of organisatorische middelen. Nu moet Katwijk wel, en dus wordt er gestart met een onderzoek. ‘Vanwege het vaker door klimaatverandering (gaan) voorkomen van heftige regenbuien is er weer urgentie op dit onderwerp ontstaan.’

Een ding staat vast, Katwijk moet iets doen om de zeewaterkwaliteit te waarborgen. Of dat in de vorm van een dam, filterinstallatie of een zeehaven is; moet nog blijken.

Comments

comments

DELEN