FOTODe Horn in Rijnsburg

De gemeente Katwijk kan lotingen bij nieuwbouwprojecten niet transparanter maken. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van DURF. Volgens de gemeente ontbreken wettelijke middelen.

Bij nieuwbouwprojecten zijn meer kandidaten dan woningen. De ontwikkelaar kiest dan vaak voor een loting om te bepalen wie een woning mag kopen of huren. Volgens DURF is dat soms een onduidelijk proces wat zorgt voor frustratie. De partij ziet graag dat de gemeente regels opstelt om het proces transparanter te maken.

‘Omdat er geen wettelijke regels zijn vastgelegd ten aanzien van de verkoop van nieuwbouwwoningen, ziet het college weinig andere mogelijkheden om het lotingsproces transparanter te maken voor kandidaten van nieuwbouwprojecten in Katwijk dan de mogelijkheden die Vereniging Eigen Huis noemt.’ Zo is er sinds 2017 een meldpunt toewijzing nieuwbouwwoningen van de Vereniging Eigen Huis.

De gemeente kan en wil dus geen bindende afspraken met ontwikkelaars maken. Wel zegt ze in te zetten op ‘het aanpakken van het structurele woningbouw tekort door woningbouwprojecten beter te faciliteren en te ondersteunen in combinatie met het maken van afspraken over het toevoegen van betaalbare nieuwbouwwoningen.’

Comments

comments

DELEN