De afgelopen maanden spraken we bijna wekelijks met burgemeester Cornelis Visser over de coronacrisis. Nu de situatie lijkt te zijn gestabiliseerd sluiten de voorlopig de corona-updates met burgemeester Visser af.

Wat is de stand van zaken op dit moment?
Het gaat in Katwijk goed, er zijn weinig besmettingen. We doen het in Nederland goed. Wereldwijd is het natuurlijk een volstrekt ander verhaal. Daar zijn nog hotspots.

Heeft dat gevolgen voor toerisme, brengen die gevaar met zich mee?
Je moet er rekening mee houden dat ze besmet kunnen zijn. Gelukkig hebben we veel testcapaciteit. Mensen kunnen heel snel getest worden. Dan weten we snel wie het zijn en hoe groot de ring is er om heen.

U zei enkele weken geleden, ‘Katwijk is coronavrij’. Dat was net voordat een hoop besmettingen in Katwijk bij kwamen. Deze week geen besmettingen, durft u het nu aan?
Dat durft ik echt niet te zeggen. Iedereen reist door Nederland heen, misschien ook over de grens. Het kan best zijn dat we nu al de volgende besmetting hebben. Corona is niet weg, als het er is, ga naar de GGD. Laat je testen en blijf thuis.

Hoe gaat het met de economie in Katwijk?
Wisselend. In Katwijk Zee hebben ze een slechte tijd achter de rug. In Rijnsburg ging het beter. Het verschilt ook of je een supermarkt hebt, of een zaak die afhankelijk is van toerisme. Dat maakt dat het verschil groot is. Er zijn ook een hoop mensen die ZZP-contacten hebben. Die worden hard geraakt.

Er zijn ook initiatieven om de economie op gang te helpen. Onder andere een extra weekmarkt. Wat kunt u daar over zeggen?
Dat is een initiatief van de winkeliers in Zeezijde. Samen met wethouder Knape hebben ze dat besproken en hebben we gezegd, laten we het maar proberen. Ze vullen dat zelf in. Het wordt kleinschalig, niet te vergelijken met de toeristenmarkt. Ik hoop dat het een stuk bijdrage levert, de verwachting zijn hoog.

1 juli zijn nieuwe versoepelingen ingevoerd. Heeft u al een update over de intocht van Sinterklaas?
Daar zijn we over aan het nadenken met de organisatoren, om dat op een veilige manier te laten plaatsvinden. We zitten met het maximum van 250 volwassenen in de buitenlucht bij elkaar. Dan moet je nadenken over alternatieven. Ik vind het heel mooi om te zien dat de vier organisatoren elkaar aan het vinden zijn.

Zou dat één intocht zijn?
Ik laat dat graag aan de organisatoren van de intochten over. Ik heb wel het idee dat ze met elkaar mooie plannen aan het maken zijn.

Hoe gaan de gemeenteraadsvergaderingen verlopen?
We zijn plannen aan het maken om in de gemeente fysieke vergaderingen te organiseren. We kunnen dat niet in een sporthal, omdat we dan iedere vergadering alles moeten opbouwen en afbouwen. De sportverenigingen willen ook door. Dat geldt ook voor kerken. We zijn aan het kijken of we zelf een accommodatie hebben, bijvoorbeeld in het Heerenhuis. Het vraagt wel investeringen omdat we het graag via RTV Katwijk willen uitzenden.

Na het zomerreces is de hoop dat er fysiek vergaderd wordt?
Of dat 1 september wordt, of half september weet ik niet. We zijn volop aan de slag om na het zomerreces weer in de lucht te zijn met de voltallige raad bij elkaar.

Comments

comments

DELEN