De coronacrisis heeft flinke impact op de regionale werkgelegenheid. In de publicatie Regio in Beeld Holland Rijnland 2020 schetst UWV vandaag de recente ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt. Ondanks de dempende werking van steunmaatregelen, is het aantal WW-uitkeringen in de eerste maanden van de crisis van februari t/m mei met 27,1 procent toegenomen. De uiteindelijke toename tot en met augustus komt per saldo uit op 25,6 procent.

UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen in 2021 verder stijgt. Tegelijkertijd zal het aantal vacatures fors lager zijn dan voor de coronacrisis. Het aantal vacatures daalde 34,2 procent ten opzichte van de periode tot half maart. Bovendien kunnen de vacatures die openstaan niet eenvoudig worden ingevuld. De mismatch op de arbeidsmarkt biedt kansen voor werkzoekenden om over te stappen naar een andere sector of een ander beroep.

‘Samen hebben de gezamenlijke arbeidsmarktpartners de kennis en tools in handen om de match tussen vraag en aanbod mogelijk te maken. Ik zie graag dat we op een pragmatische manier onze kennis bundelen en de tools stapelen om werkzoekenden en werkgevers bij elkaar te brengen. Dát is de manier om ons gezamenlijke doel te halen: zo veel mogelijk mensen een plek op de arbeidsmarkt’, zegt Patricia Ladan, districtsmanager UWV Den Haag & Leiden.

De impact van de coronacrisis hangt samen met de sectoren waar werknemers in Holland Rijnland werken en met de bedrijven die in de regio gevestigd zijn. In Holland Rijnland zijn landbouw, zorg & welzijn, onderwijs, detailhandel, groothandel en horeca relatief sterk vertegenwoordigd. Horeca en detailhandel non food kregen met een flinke krimp te maken, terwijl de sectoren onderwijs en zorg & welzijn een stabiele werkgelegenheid lieten zien. Het aandeel werknemers dat werkt in sectoren met geen of weinig krimp of in sectoren met groei is 55 procent. In de regio werkt 23 procent van de werknemers in sectoren met grote tot zeer grote krimp. Het gaat om zo’n 136.300 werknemers in Holland Rijnland.

Comments

comments

DELEN