De GGD Hollands Midden ziet dat een aantal commerciële teststraten zich niet aan die meldplicht houden. Dat meldt de gezondheidsdienst. Dat terwijl het coronavirus een meldingsplichtige ziekte is. ‘Het gevolg is dat er geen scherp beeld meer is van de cijfers en de verspreiding van corona. Hierdoor komt de volksgezondheid in gevaar.’

Volgens de GGD worden de cijfers die het RIVM verzameld onvolledig en daardoor onbetrouwbaar. ‘Hierdoor wordt het lastiger om te beslissen welke maatregelen nodig zijn om verspreiding van het virus tegen te gaan.’ De GGD roept commerciële teststraten dan ook op positieve uitslagen altijd aan de GGD te melden.

Tijdelijke regeling meldplicht
Er wordt landelijk gekeken naar de mogelijkheid een portal te maken waarin uitslagen gemeld kunnen worden. Omdat dit portal er nog niet is, stelt de GGD Hollands Midden een tijdelijke meldingsregeling in werking.

De GGD accepteert een positieve uitslag alleen als voldaan is aan twee eisen: als de test door het RIVM gevalideerd is èn als de test is afgenomen onder toezicht van een BIG-geregistreerde arts.

Comments

comments

DELEN